A céklachutney egy édes-földes ízvilágú kísérő, amely tökéletesen passzol sajtokhoz és húsokhoz. Az elkészítése egyszerű, mégis különleges ízt varázsol az asztalra, így ideális akár ünnepi alkalmakra is.
Hozzávalók:
- 1.5 kg cékla
- 5 db alma
- 2 db lilahagyma
- 2 dl vörösborecet
- 3-4 cm gyömbér
- 3 ek cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 1 kávéskanál szegfűbors (őrölt)
- 1 kk fahéj
Elkészítése:
Ehhez az adaghoz 1 kg főtt céklára lesz szükségünk, de többet veszünk, hogy ha valamelyik kissé fás lenne, legyen rátartás.A céklát alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük. Lehűtjük, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk, és apróra összevágjuk. 1 kg-ot kimérünk belőle. Közben az almát és a hagymát is megtisztítjuk, vékony szeletekre felvágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
Egy nagy edényben az almát, a hagymát, a gyömbértés az ecetet kb. 2 dl vízzel együtt főzni kezdjük. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal, útközben a mazsolát is rászórjuk. (Ha nem szeretjük, mazsola helyett tehetünk bele más édes aszalt gyümölcsöt is, apróra vágva.) Fedő alatt gyakran megkeverve addig főzzük, míg pépes lesz.
Vigyázzunk, mert az ecet és a gyömbér főzés közben csípős gőzt pöföghet, így ne szaglásszunk bele, és lehetőleg nyitott ablak mellett készítsük. Erre a pépre szórjuk a cukrot, végülbelekeverjük a céklát is. Kevergetve alaposan összeforraljuk és kész is.