fügelekvár
Fotó: Shutterstock

Így készül az isteni fügelekvár, amit kezdőként sem tudsz elrontani

Van, aki számára valóságos rémálom a lekvárkészítés, ám annak ellenére, hogy macerás folyamatnak tűnik, a fügelekvár főzése valójában hihetetlenül egyszerű, mindemellett pedig csak négy összetevőre van szükségünk. Így még azok is bátran kipróbálhatják, akik alapvetően nem mozognak otthonosan a konyhában. Mutatjuk, hogy készül az egyszerű, ám tökéletes fügelekvár.


f\u00fcge

Fotó: Unsplash

Fontos már rögtön megemlíteni, hogy mindenképp friss fügét használjuk, hiszen egyrészt teljesen más ízvilágot érünk el, mintha aszalt fügéből készítenénk a lekvárt, másrészt pedig sokkal egyszerűbb a friss gyümölcsből készült recept. A lekvár amiatt is különleges, mert nemcsak desszertként fogyasztható, hanem tökéletes passzol a sós ételekhez is. A reggeli zabkása vagy croissant ízesítéséhez is kiváló, de akár krémsajttal, joghurttal is tálalható. Hűtőben egy hónapig is eláll, ám ha egyszer elkészítjük a The Kitchn receptje alapján, gazdag ízvilágának köszönhetően pillanatok alatt el is fogy.

Hozzávalók:

  • Fél kilogramm friss füge;
  • 1 közepes citrom leve;
  • 2 dl víz;
  • 2 bögre kristálycukor;
  • 1 csipet só;
  • 1 teáskanál vaníliakivonat.

Így készítsd el:

  • Hámozzuk meg és vágjuk félbe a fügéket;
  • facsarjuk ki a citrom levét (2 evőkanál már elegendő);
  • egy lábasba öntsük bele a cukrot, majd a vaníliakivonat kivételével az összes összetevőt, majd közepes lángon, kevergetés közben forraljuk;
  • fakanállal lágyan összenyomogathatjuk a fügéket, forrás után vegyük kisebbre a lángot;
  • 40-50 percig főzzük gyöngyöző lángon a lekvárt, néha keverjük meg;
  • ha elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot;
  • végül hagyjuk kihűlni; majd tálalhatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk