A nagy meleg miatt szerencsére már július elején több helyen találkozhatunk érett fügével, aminek a felhasználástól sokan tartanak, pedig a gyümölcs tökéletes alapanyaga lehet a salátáknak, főételeknek és akár desszerteknek is. Most egy mennyei és gluténérzékenyek által is bátran fogyasztható tortát mutatunk! Recept.
Hozzávalók:
- vaj
- 10-12 közepes méretű füge
- 4 nagyobb tojás
- 100 gramm fehér cukor
- 1 teáskanálnyi vaníliakivonat
- 1 teáskanálnyi mandulakivonat
- 350 gramm mandulaliszt
- 1 teáskanálnyi sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd egy szilikon tortaformát jó alaposan kikenünk vajjal.
A fügéket megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk az összeset. A négy tojás sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojásfehérjét egy mixerbe, a sárgáját pedig egy nagyobb edénybe öntjük.
Ez is érdekelhet! Laktató vegán fogás a nyári estékre: lencsepörkölt
A tojássárgájához hozzáadjuk a 100 gramm cukrot, a vanília-és mandulakivonatot, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, a sót és a sütőport. Újra eldolgozzuk, egészen addig, amíg csomómentes nem lesz.
A tojásfehérjét a mixerrel habosra verjük. Fontos, hogy ezután először csak a hab egyharmad részét adjuk hozzá a sárgájából készített masszához és dolgozzuk el. A maradék habot csak ezután tegyük hozzá, de ne keverjük túl sokáig, ugyanis nem fogunk egy teljesen sima tésztát kapni.
A fügés mandulatorta a nyár nagy kedvence lehet
Fotó: Getty Images
Az elkészített tésztát a tortaformába helyezzük és elegyengetjük.
A fügéket a vágott felükkel felfelé a tésztára helyezzük, megszórjuk kristálycukorral és a fahéjjal.
Ajánljuk figyelmedbe! Ezzel az 5 étellel leküzdheted a szezonális allergiát
A sütőben a torta széle nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sül, ezután hagyjuk 10-15 percig pihenni és már tálalhatjuk is.