​Fügés mandulatorta
Fotó: Getty Images

Fügés mandulatorta

Habkönnyű finomság mindenkinek: így készül a fügés mandulatorta!

A nagy meleg miatt szerencsére már július elején több helyen találkozhatunk érett fügével, aminek a felhasználástól sokan tartanak, pedig a gyümölcs tökéletes alapanyaga lehet a salátáknak, főételeknek és akár desszerteknek is. Most egy mennyei és gluténérzékenyek által is bátran fogyasztható tortát mutatunk! Recept.



Hozzávalók:

  • vaj
  • 10-12 közepes méretű füge
  • 4 nagyobb tojás
  • 100 gramm fehér cukor
  • 1 teáskanálnyi vaníliakivonat
  • 1 teáskanálnyi mandulakivonat
  • 350 gramm mandulaliszt
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd egy szilikon tortaformát jó alaposan kikenünk vajjal.

A fügéket megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk az összeset. A négy tojás sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojásfehérjét egy mixerbe, a sárgáját pedig egy nagyobb edénybe öntjük.

Ez is érdekelhet! Laktató vegán fogás a nyári estékre: lencsepörkölt

A tojássárgájához hozzáadjuk a 100 gramm cukrot, a vanília-és mandulakivonatot, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, a sót és a sütőport. Újra eldolgozzuk, egészen addig, amíg csomómentes nem lesz.

A tojásfehérjét a mixerrel habosra verjük. Fontos, hogy ezután először csak a hab egyharmad részét adjuk hozzá a sárgájából készített masszához és dolgozzuk el. A maradék habot csak ezután tegyük hozzá, de ne keverjük túl sokáig, ugyanis nem fogunk egy teljesen sima tésztát kapni.

F\u00fcg\u00e9s mandulatorta

A fügés mandulatorta a nyár nagy kedvence lehet

Fotó: Getty Images

Az elkészített tésztát a tortaformába helyezzük és elegyengetjük.

A fügéket a vágott felükkel felfelé a tésztára helyezzük, megszórjuk kristálycukorral és a fahéjjal.

A sütőben a torta széle nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sül, ezután hagyjuk 10-15 percig pihenni és már tálalhatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk