kurkumagyökér

Nincs is rosszabb, mint viszkető szemmel, tüsszögéssel és bedugult orral átvészelni a forró nyári napokat. Most mutatunk 5 olyan könnyen beszerezhető élelmiszert, ami enyhítheti a szénanáthád tüneteit – próbáld ki őket, ha te is azok közé tartozol, akiknek megkeseríti a hétköznapjait a szezonális pollenallergia.


​1. Gyömbér

A kellemetlen allergiás tünetek legtöbbje gyulladásos problémákból ered, jellemzően az orrjáratok, a szem és a torok duzzanata és irritációja felelős a szenvedésünkért. A gyömbér, amit évezredek óta használnak természetes gyógynövényként, segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.

Bizonyított, hogy a Kínából származó fűszer antioxidánsokat tartalmaz, ráadásul úgy tűnik, a friss növény gyulladáscsökkentő képessége nem magasabb a szárított gyömbérénél, amit pedig ma már tényleg minden élelmiszerboltban beszerezhetünk. De a friss változat is egyre gyakrabban jön szembe a nagyobb üzletek polcain – ezt édes és sós ételekben is használhatjuk, sőt, gyógyteát is főzhetünk belőle.

gy\u00f6mb\u00e9r

Fotó: Shutterstock

​2. Citrusfélék

Bár azt már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy a C-vitamin megelőzheti a megfázást és segíthet felgyorsítani egy-egy betegség lefolyását, azt kevesebben tudják róla, hogy az allergiások számára is gyógyír lehet. A magas C-vitamin-tartalmú citrusfélék – a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime – fogyasztása bizonyítottan csökkenti a pollenallergia tüneteit.

citrusf\u00e9l\u00e9k

Fotó: Shutterstock

​3. Kurkuma

A kurkuma nevű, élénksárga színű fűszer fő hatóanyaga a kurkumin, ami összefüggésbe hozható a gyulladásos betegségek tüneteinek csökkenésével – így pedig a szénanátha által okozott irritációt is segíthet minimalizálni.

A kurkuma kapszula vagy gyógytea formájában is fogyasztható, illetve ételeinkben, fűszerként is használhatjuk. Akár étrend-kiegészítőként szedjük, akár főzünk vele, fontos, hogy mindig kombináljuk fekete borssal, a hétköznapi fűszer ugyanis 2000 százalékkal növeli a kurkumin felszívódásának hatékonyságát.

kurkuma

Fotó: Shutterstock

​4. Paradicsom

Habár a citrusfélék C-vitamin-tartalma jellemzően nagyobb visszhangot kap, a paradicsom is kiváló forrása ennek az alapvető tápanyagnak. Egy közepes méretű paradicsom az ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 26 százalékát tartalmazza.

Ezenkívül nagy mennyiségű likopin is található benne, ami egy gyulladáscsökkentő antioxidáns. A likopin könnyebben felszívódik a szervezetben, ha megfőzik, ezért allergiaszezonban válasszunk főtt paradicsomot vagy konzervet.

paradicsom

Fotó: Shutterstock

​5. Olajos halak

Számos bizonyíték utal arra, hogy az olajos halakban megtalálható omega-3 zsírsavak segíthetnek a pollenallergiával szemben, sőt, még az asztmás tüneteket is javíthatják. Ezek a zsírsavak ugyanis – gyulladáscsökkentő hatásuk miatt – segítenek enyhíteni a légutak szűkülését. A legkönnyebben akkor juthatunk hozzájuk, ha heti rendszerességgel fogyasztunk lazacot, makrélát, szardíniát vagy tonhalat.

lazac

Fotó: Shutterstock

Forrás:Healthline

A figyelmetekbe ajánljuk