Nincs is rosszabb, mint viszkető szemmel, tüsszögéssel és bedugult orral átvészelni a forró nyári napokat. Most mutatunk 5 olyan könnyen beszerezhető élelmiszert, ami enyhítheti a szénanáthád tüneteit – próbáld ki őket, ha te is azok közé tartozol, akiknek megkeseríti a hétköznapjait a szezonális pollenallergia.
1. Gyömbér
A kellemetlen allergiás tünetek legtöbbje gyulladásos problémákból ered, jellemzően az orrjáratok, a szem és a torok duzzanata és irritációja felelős a szenvedésünkért. A gyömbér, amit évezredek óta használnak természetes gyógynövényként, segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.
Bizonyított, hogy a Kínából származó fűszer antioxidánsokat tartalmaz, ráadásul úgy tűnik, a friss növény gyulladáscsökkentő képessége nem magasabb a szárított gyömbérénél, amit pedig ma már tényleg minden élelmiszerboltban beszerezhetünk. De a friss változat is egyre gyakrabban jön szembe a nagyobb üzletek polcain – ezt édes és sós ételekben is használhatjuk, sőt, gyógyteát is főzhetünk belőle.
Fotó: Shutterstock
Ez is érdekelhet! 5 tipp, amivel hatékonyan felléphetünk a szezonális allergia ellen
2. Citrusfélék
Bár azt már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy a C-vitamin megelőzheti a megfázást és segíthet felgyorsítani egy-egy betegség lefolyását, azt kevesebben tudják róla, hogy az allergiások számára is gyógyír lehet. A magas C-vitamin-tartalmú citrusfélék – a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime – fogyasztása bizonyítottan csökkenti a pollenallergia tüneteit.
Fotó: Shutterstock
3. Kurkuma
A kurkuma nevű, élénksárga színű fűszer fő hatóanyaga a kurkumin, ami összefüggésbe hozható a gyulladásos betegségek tüneteinek csökkenésével – így pedig a szénanátha által okozott irritációt is segíthet minimalizálni.
A kurkuma kapszula vagy gyógytea formájában is fogyasztható, illetve ételeinkben, fűszerként is használhatjuk. Akár étrend-kiegészítőként szedjük, akár főzünk vele, fontos, hogy mindig kombináljuk fekete borssal, a hétköznapi fűszer ugyanis 2000 százalékkal növeli a kurkumin felszívódásának hatékonyságát.
Fotó: Shutterstock
4. Paradicsom
Habár a citrusfélék C-vitamin-tartalma jellemzően nagyobb visszhangot kap, a paradicsom is kiváló forrása ennek az alapvető tápanyagnak. Egy közepes méretű paradicsom az ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 26 százalékát tartalmazza.
Ezenkívül nagy mennyiségű likopin is található benne, ami egy gyulladáscsökkentő antioxidáns. A likopin könnyebben felszívódik a szervezetben, ha megfőzik, ezért allergiaszezonban válasszunk főtt paradicsomot vagy konzervet.
Fotó: Shutterstock
Ajánljuk figyelmedbe! Éjszaka jobban szenvedsz a pollenallergiádtól? Ez lehet az oka!
5. Olajos halak
Számos bizonyíték utal arra, hogy az olajos halakban megtalálható omega-3 zsírsavak segíthetnek a pollenallergiával szemben, sőt, még az asztmás tüneteket is javíthatják. Ezek a zsírsavak ugyanis – gyulladáscsökkentő hatásuk miatt – segítenek enyhíteni a légutak szűkülését. A legkönnyebben akkor juthatunk hozzájuk, ha heti rendszerességgel fogyasztunk lazacot, makrélát, szardíniát vagy tonhalat.
Fotó: Shutterstock
Forrás:Healthline