allergia

5 tipp, amivel hatékonyan felléphetünk a szezonális allergia ellen

Sokak életét megkeseríti az allergiaszezon, ami vészesen közeleg. Ha már most rettegünk a kínzó tünetektől, van egy jó hírünk: összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel megkönnyíthetjük a mindennapjainkat.

Ismerjük meg a kiváltó okokat!

Az allergia az év különböző időszakaiban jelentkezhet, attól függően, hogy hol élünk, és mire vagyunk allergiásak. A szezonális allergiák általában akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer túlreagálja a környezetben lévő allergének, köztük a pollenek jelenlétét. A növények az év különböző időszakaiban termelnek polleneket: például a fák pollenszezonja kora tavasszal van, míg a fűpollenek nyáron, a parlagfű pollenje pedig ősszel okozza a legtöbb allergiás tünetet.

Ha azonosítjuk, hogy milyen típusú pollenekre vagyunk érzékenyek, akkor kiszámíthatjuk, hogy körülbelül mikorra várható az allergia kialakulása, és elkezdhetünk lépéseket tenni a tünetek kezelésére.

Legyünk felkészültek! – akár egy alkalmazással, weboldallal

Számos olyan alkalmazás áll rendelkezésre, amely segít nyomon követni a magas pollenszámot. Ilyen a nálunk is elérhető a Plue Labs, az Air Quality & Pollen vagy a Breezometer, amely valós idejű pollentartalmat és levegőminőséget mutat, Magyarországra vonatkozóan is.

Ez is érdekelhet: 5 probiotikus élelmiszer az egészséges bélrendszerhez

Immunerősítő teák

Az igazi teákat (fekete, fehér, zöld és oolong) mind a Camellia sinensis teacserje különböző változataiból állítják elő. Ezek a növények gyulladáscsökkentő antioxidáns hatású vegyületeteket tartalmaznak, sok teában ráadásul C-vitamin, cink és quercetin is található, amelyek képesek enyhíteni az allergiás tüneteket.

A legjobbak:

  • kurkuma
  • gyömbér
  • csalán
  • echniacea
  • eucalyptus
  • rooibos
  • kerti izsóp
  • csipkebogyó
  • kamilla
A szakemberek szerint a legjobb, ha a teakúrát pár hónappal a szezon előtt kezdjük (de az se baj, ha egész évben isszuk), hogy a szervezetünk maximálisan felkészüljön az allergia kellemetlen tünetei ellen.

Vazelin

A vazelin istenáldása lehet, ha száraz az ajkunk, a szemhéjunk vagy repedezett a bőrünk. Segíthet az orrunk megnyugtatásában és védelmében is. Kenjük be vele mindkét orrlyukat, hogy enyhítse a fájdalmat, és felfogja az orrjáratokba kerülő polleneket.

Olvasd el ezt is! A varázsgomba a mentális egészség megmentője lehet?

Óvatosan az ablakokkal

Napsütés és kék égbolt? Természetes, hogy ki akarjuk nyitni az ablakainkat, ám sajnos ezzel a bosszantó allergéneket is beengedhetjük. Próbáljuk meg elkerülni az ablakok kinyitását a pollencsúcs idején legalább a késő reggeli és késő délutáni órákban, valamint csukjuk be őket éjszakára is. Olyan esetben pedig, amikor magas pollentartalmú levegőre megyünk ki, ne legyünk restek akár a pollenszemcsék kiszűrésére arcmaszkot használni.

A figyelmetekbe ajánljuk