gomba

A varázsgomba a mentális egészség megmentője lehet?

Egy friss tanulmány szerint a pszilocibin sokkal hatékonyabban kezelheti a depressziót, mint a hagyományos gyógyszerek. De hogyan nézne ki a kezelés, és milyen közel vagyunk ahhoz, hogy pszichedelikus szerekkel kezeljék a mentális betegségeket?



Egy tudóscsoport pár héttel ezelőtt mutatott be egy új tanulmányt, amely bebizonyítja hogy a pszilocibin – más néven a varázsgombában található pszichedelikus vegyület – hogyan segíthet a mentális zavarok kezelésében az Egyesült Királyságban.

A hagyományos kezelésekkel összehasonlítva megállapították, hogy a vegyület jobban képes a depresszió okozta negatív gondolatoktól megszabadítani az embert azáltal, hogy „megnyitja" a páciens agyát.

Az Imperial College London kutatói által vezetett vizsgálat két kísérletből állt, és alig 60 résztvevőt foglalt magában. Az egyikben a kezelésre ellenálló depresszióban szenvedő résztvevők pszilocibint szedtek. A másik – egy randomizált kontrollvizsgálat – a pszilocibint a hagyományos SSRI antidepresszánssal, az eszcitaloprammal hasonlította össze. A kezeléseket a betegek mindkét esetben a mentálhigiénés szakemberekkel folytatott beszélgető terápiák mellett kapták.

Wikipedia

De mégis milyen különbséget jelentett a pszilocibin? Nos, David Nutt professzor, az Imperial Centre for Psychedelic Research vezetője szerint a trip megváltoztatta azokat az agyi áramköröket, amelyek negatív gondolkodási mintákba záródtak.

A trip az LSD, vagy más hallucinogén drog használata alatt átélt pszichedelikus utazás neve. Azért utazás, mert a tudat egy teljesen más dimenzióba kapcsol át.

A hangulat az utazás után néhány órával javul. Az agyi kapcsolódási képesség növekedése azonban nem csak a kezelés során volt megfigyelhető. Sok páciens esetében a változások még három héttel később is jelen voltak, és összefüggésbe hozhatók voltak a depressziójuk önbevallás szerinti javulásával. A trip utáni napon beadott beszélgető terápia eközben segített megérteni a hatását, és kihasználta az agyi aktivitás csökkent merevségét az új gondolkodásmódok megszilárdítására

– mondta Nutt.

Egy olyan időszakban, amikor a depresszió és a szorongás soha nem látott mértékű globális növekedését tapasztaljuk ez a tanulmány jelentős lépést jelent a pszichedelikus szerek, mint forradalmi kezelési forma általános elfogadása felé. Természetesen ez az ötlet önmagában nem teljesen új.

Az úgynevezett pszichedelikumok reneszánsza során az elmúlt években az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és azon kívül is kutatók vizsgálták az olyan anyagok terápiás lehetőségeit, mint a pszilocibin, a DMT, az MDMA és az ayahuasca, sőt a ketamin még a magánklinikákon való használatra is engedélyt kapott.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk