alma
Shutterstock

Az alma 5 egészségügyi hatása, amit nem is gondoltál volna

Világszerte több mint 7000 fajta alma áll az emberiség rendelkezésére. Nem is meglepő, hogy az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon. Az íze és a sokoldalúsága mellett azonban az alma rendkívül egészséges is, amelyet számos kutatás is alátámasztott már. Ezekből szettünk össze ötöt.

Segíthet a fogyásban 

Az alma magas rost- és víztartalommal rendelkezik, ezért is rendkívül laktató.

A teltségérzet hasznos lehet a fogyókúrához, mivel segít az étvágy szabályozásában. Ezzel azt is elérjük, hogy csökkentsükaz energiabevitelt.

Egy vizsgálatból kiderült, egy egész alma elfogyasztása akár 4 órával tovább növelheti a teltségérzetet, mint az azonos mennyiségű almapüré vagy almalé. Ez azért is lehetséges, mert az egész alma csökkenti a gyomor kiürülését – azt a sebességet, amellyel a gyomor kiüríti a tartalmát.

A kutatások szerint az almafogyasztás jelentősen csökkentheti a testtömegindexet (BMI) is, sőt: érdekes módon az alma polifenoljainak is lehetnek elhízásellenes hatásai.

Jót tesz a szívnek

Az almát összefüggésbe hozták a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával is.

Ennek egyik oka az lehet, hogy oldható rostokat tartalmaznak. Ez a fajta rost segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
A másik ok, hogy vannak benne polifenolok, amik közül néhány, nevezetesen a flavonoid epikatekin, csökkentheti a vérnyomást.

A kutatások a flavonoidok magas bevitelét a stroke alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták, ráadásul a flavonoidok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást, az LDL-koleszterin oxidációját és az érelmeszesedést, vagyis a plakkok felhalmozódását az artériákban.

Egy másik tanulmány a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek, például az alma és a körte fogyasztását is összefüggésbe hozta a stroke kockázatának csökkenésével. Napi 25 gramm almaszelet elfogyasztása után 9%-kal csökkent a stroke kockázata.

Shutterstock

Az asztma ellen is hatásos lehet

Az antioxidánsokban gazdag alma segíthet megvédeni a tüdőt az oxidatív károsodástól. A szabad gyököknek nevezett káros molekulák feleslege oxidatív károsodást okozhat. Ez gyulladásos és allergén reakciókhoz vezethet a szervezetben.


Az alma héja gazdag antioxidáns kvercetinben, amely segíthet az immunrendszer szabályozásában és a gyulladások csökkentésében. Ez elméletileg hatékonnyá teheti az almát a bronchiális asztmás reakciók késői fázisai ellen.

Ezt alátámasztva a kémcsöves és állatkísérletek azt sugallják, hogy a kvercetin alkalmas lehet az allergiás gyulladásos betegségek, például az asztma és az arcüreggyulladás kezelésére.

Hasonlóképpen, az almában található más vegyületek, köztük a proantocianidinek, csökkenthetik vagy megelőzhetik az allergiás asztmás légúti gyulladást

Ettől függetlenül még mindig több kutatásra van szükség.

Az agyat is védheti 

Az almában található kvercetin megvédheti az agyat az oxidatív stressz okozta károsodástól.

Patkányokon végzett kutatások azt mutatják, hogy a kvercetin antioxidáns hatása megvédheti az agyat és az idegeket az oxidatív károsodástól, és megelőzheti azokat a sérüléseket, amelyek degeneratív agyi betegségekhez, például Alzheimer-kórhoz vagy demenciához vezethetnek.

Ezenkívül a kvercetin megakadályozhatja a stresszel összefüggő idegkárosodást az oxidatív és gyulladásos stresszmarkerek szabályozásával.

Fontos viszont kiemelni, hogy a legtöbb kutatás a témában inkább egy adott vegyületre összpontosít egy egész alma helyett. Ezért további kutatásokra van még szükség, mielőtt bármilyen következtetést le lehetne vonni.

A rákos megbetegedések ellen is hasznos lehet 

Az almában található antioxidánsok antioxidánsok jótékony hatást fejthetnek ki bizonyos ráktípusokkal szemben, beleértve a tüdő-, mell- és emésztőrendszeri rákot.

A kémcsöves vizsgálatok szerint ezek a hatások annak tulajdoníthatók, hogy az alma polifenoljai megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását. Mi több, egy nőkön végzett vizsgálat arról számolt be, hogy a magasabb almafogyasztás összefüggésbe hozható a rákos halálozás alacsonyabb kockázatával.

Emellett az alma rosttartalma is hozzájárulhat a rákellenes tulajdonságaihoz.
Egy másik vizsgálatban például azt találták, hogy az alma pektinrostja gátolhatja a rákos sejtek növekedését, sőt, akár azok elhalását is kiválthatja.


A figyelmetekbe ajánljuk