szív
Shutterstock

60 másodperc alatt kideríthetjük, egészséges-e a szívünk

Ha tesztelni akarjuk, hogy egészséges-e a szívünk, egyszerű dolgunk van: csupán lépcsőznünk kell egyet – legalábbis egy tanulmány szerint.

A PsyBlog által bemutatott kutatás szerint, ha kevesebb, mint egy perc alatt feljutunk négy emeletnyi lépcsőn pihenő nélkül, akkor a egészséges a szívünk. Ezt például otthon – ha lépcsőházban lakunk –, vagy egy irodaházban is kipróbálhatjuk.

A lépcsőteszt egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizzük a szívünk egészségét. Ha másfél percnél több időbe telik négy emeletet megmászni, akkor az egészségi állapotunk nem optimális, és érdemes lehet orvoshoz fordulni

– mondta Jesús Peteiro, a tanulmány szerzője.


A kutatás célja az volt, hogy egy olyan praktikus és olcsó módszert találjanak, amely jelzést adhat az embereknek a szív egészségéről.

l\u00e9pcs\u0151z\u00e9s

Shutterstock

Az ötlet az volt, hogy egyszerű és olcsó módszert találjunk a szív egészségének felmérésére. Ez segíthet az orvosoknak abban, hogy a pácienseket szélesebb körű vizsgálatokra sorolják be

– mondta Peteiro

A kutatásban olyan betegek egy csoportját vonták be, akiket a koszorúér-betegség valószínűsége miatt rendeltek be terheléses vizsgálatra.

Ha a lépcsőzés során légszomj vagy a mellkasi fájdalom jelentkezik, akkor az betegségre utalhat a kutatók szerint.

A vizsgálatban a betegek futógépen futottak vagy gyalogoltak, miközben a testmozgás intenzitását apránként növelték, amíg el nem érték a kimerültséget. Metabolikus egyenérték (MET) tesztet használtak a betegek terhelhetőségének mérésére, amely a legmagasabb szintű fizikai megterhelés, amelyet egy személy képes fenntartani.

Miután 15-20 percet pihentek, arra kérték őket, hogy 60 lépcsőfokot tegyenek meg, ami négy emeletnek felel meg.
A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy ne álljanak meg és ne fussanak, csupán „lépcsőzzenek", miközben ők az időt mérték.

A vizsgálat megállapította, hogy azok a résztvevők, akiknek legalább 40-45 másodpercig tartott a lépcsőzés, 9-10 vagy annál magasabb MET-értéket értek el.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik 10 MET-pontot értek el a testmozgásteszt során, egy év alatt egy százalékkal, illetve 10 év alatt tíz százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány.

Ezzel szemben azok, akik 8 MET-nél kevesebbet értek el, mert 90 másodpercet vagy annál hosszabb időt vett igénybe a gyakorlat, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg 10 év alatt.

Ezenkívül a kutatók a futópadon végzett terhelés során a páciensek szívéről készült felvételeket is megvizsgálták, hogy kiderüljön, a szívük normálisan működik-e. Az eredményeket aztán összehasonlították azokkal a pontszámokkal, amelyeket a lépcsőmászás során kaptak.

Mint kiderült, a 90 másodpercnél hosszabb ideig tartó mászási feladatot végzők mintegy 58 százalékának a futópados terheléses teszt során is szabálytalan volt a szívritmusa.

Ehhez képest azoknak, akik 60 másodperc alatt végezték el a mászási feladatot, csak 32 százalékának volt szabálytalan szívritmusa.

Peteiro szerint az összefüggés a terhelhetőség (azaz a MET-ek) és a lépcsőmászás között a lakosságra is alkalmazható.

A halálozási arány és a szívműködés képalkotás útján történő összevetése azonban jobban alkalmazható olyan egyének esetében, akiknek esetleg koszorúér-betegségük van, vagy akiknél fennáll a koszorúér-betegség kockázata.


A figyelmetekbe ajánljuk