woman in black tank top and black leggings lying on black floor

A nagy intenzitású intervallum edzések (HIIT) számos okból népszerűvé váltak az elmúlt években. A kutatások alapján nem csak az erőnlétet növelik, de csökkentik a vérnyomást is.


Nemrég írtunk arról, hogy mennyi edzésre, mozgásra van szükségünk, hogy megvédjük szívünk egészségét. Nemrég pedig azt mutatták ki, hogy milyen edzésforma mutat magas hatékonyságot ebben. A HIIT edzések eredményesnek bizonyultak, ráadásul nem igényelnek annyi időt, mint egy rendszeres edzés (egyesek akár 10 percesek is lehetnek).

A HIIT növeli az erőnlétet, csökkenti a vérnyomást és segít a vércukorszint beállításában, kezelésében. Gyakorlásával megelőzhetők a különböző szívbetegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség is.

Egy friss, átfogó tanulmány, melyben 11 kutatást vizsgáltak meg, kimutatta, hogy az alacsony volumenű HIIT a folyamatos aerob testmozgáshoz, például a futáshoz hasonló - vagy annál nagyobb - javulást idézhet elő a vércukorszint-szabályozásban, a vérnyomásban és a szívműködésben.

Az alacsony volumenű HIIT ezek mellett javítja a szénhidrát és zsír elégetését, ami közvetlenül összefügg a vércukorszint-szabályozással, emiatt fontos lehet olyan betegségek megelőzésében, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

Kimutatták azt is, hogy a HIIT javítja a szív szerkezetét, például a kamra megnagyobbodását. Ez növeli a vér azon mennyiségét, amelyet a szív minden szívverésnél a test többi részébe pumpálhat.

A HIIT edzésekre jellemző, hogy váltakoznak benne az alacsony és a magas intenzitású edzések. Ilyen lehet az is, amikor egy darabig könnyű tempóban szobabiciklizünk, mielőtt megnövelnénk az erőfeszítést rövid ideig nagyon magas szintre, mielőtt visszatérnénk a könnyű tempóhoz.

A HIIT edzés során a magas intenzitással töltött idő általában nem is olyan sok. Az edzésfajtának különböző kategóriái léteznek a szükséges testmozgás intenzitásától függően.

A szív egészségi állapotának mérsékelt javulása a HIIT edzés hatására akár 30 százalékkal is csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségeket, például a szívrohamot és a stroke-ot.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy még egy rövid edzés is javíthatja az egészséget. Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi irányelvei szerint a felnőttek heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc erőteljes testmozgást kellene, hogy végezzenek.

Az időhiányt gyakran emlegetik a testmozgás fő akadályaként. Az alacsony volumenű HIIT időhatékony is lehet, miközben javítja egészségügyi mutatóinkat. Ezek a testmozgások túlzottan nehéz vagy kellemetlen érzés nélkül is alkalmazhatók, ami hasznos lehet azok számára, akik motiválatlanok.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk