Egy új felmérés alapján megtudhatjuk, mennyi mozgásra van szükségünk a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából.


A kutatások arra utalnak, hogy a testmozgást végig meg kell tartanunk egészségmegőrző eszközként magunk mellett, a középkorú éveink alatt is. A társadalmi tényezők azonban nehézséget okozhatnak egy-egy mozgásforma fenntartásában ─ derül ki a friss tanulmányból, amelyben több mint 5000 ember vett részt.

"A tizenévesek és a húszas éveik elején levők fizikailag aktívak lehetnek, de ezek a szokások az életkor előrehaladtával megváltoznak"

─ mondta Kirsten Bibbins-Domingo, a tanulmány szerzője és epidemiológusa, a Kaliforniai Egyetem (UCSF) munkatársa. Hozzáteszi,

"a fizikai aktivitás fenntartása fiatal felnőttkorban különösen fontos lehet a magas vérnyomás megelőzésében."

A magas vérnyomás több milliárd embert érint világszerte. Szívrohamhoz és szélütéshez vezethet, a szélütés vagy stroke pedig a demencia kialakulásának kockázati tényezője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden negyedik férfinak és körülbelül minden ötödik nőnek magas vérnyomása van. De a magas vérnyomásban szenvedők többsége nem is tud róla, ezért gyakran csendes gyilkosnak nevezik.

A testmozgás helyrehozhatja az állapotot, ha már tudunk róla. A vizsgálatban ezt az 5000 résztvevővel úgy vizsgálták, hogy több mint 30 éven át követték nyomon egészségügyi szokásaikat.

A kutatás kimutatta, hogy a testmozgás szintje 18 és 40 év közötti életkorban kezd el csökkenni, ezzel egy időben pedig nő a vérnyomás.

"A fiatal felnőttkorú résztvevőink csaknem feléről elmondható, hogy a fizikai aktivitása nem volt optimális, ez jelentősen összefüggésben állt a magas vérnyomás kialakulásával, ami azt jelzi, hogy meg kell emelni a fizikai aktivitás minimumkövetelményeit"

─ nyilatkozta Jason Nagata vezető szerző, az UCSF szakértője.

A kutatók megnézték azokat az embereket is, akik fiatal felnőttkorban heti öt órányi mérsékelt testmozgást végeztek (ez a duplája a felnőttek számára jelenleg ajánlott minimális mennyiségnek). Azt találták, hogy ez a szint jelentősen csökkentette a magas vérnyomás kockázatát, különösen akkor, ha az emberek a testmozgást 60 éves korukig fent tudták tartani.

A szerzők szerint fiatal felnőttkorban kell elkezdeni a minél gyakoribb testmozgást, ami többet jelent, mint heti két és fél óra mozgás. Ez nem könnyű feladat, hiszen pont középiskola után történik egy olyan váltás, ami kevesebb szabadidőhöz vezet. Ám az is igaz, hogy sosem késő belevágni egy új, egészséges szokásba.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk