Bár a konditermek és egyéb sportlétesítmények a korlátozások idején zárva vannak, sokan a hideg idő ellenére is mozognak a szabadban, ahol több ember jelenlétében szintén javasolt a maszkhasználat. Kutatók most kiderítették, milyen hatással van ez a sportteljesítményre.


A hétköznapokban is sokan panaszkodnak arról, hogy a maszk – legyen az orvosi vagy textil – nem enged át elég oxigént. Fizikai terhelés során ugyanakkor testünknek sokkal többre van belőle szüksége, így a szakemberek megvizsgálták, hogy a maszk viselése jár-e bármilyen negatív hatással a mozgás során. Eddig összesen két kutatás készült, és bár az eredmények meglepőek, nem mutattak ki semmilyen komoly hátrányt.

Az első, a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports tudományos folyóiratban megjelenő felmérés során 16 egészséges felnőtt férfit vizsgáltak szobabiciklizés közben. Megfigyelték az alanyok vérnyomását, szívverését, légzését, oxigénfelvételét és azt, hogy milyen hamar fáradtak el. Mindegyik résztvevő háromszor végezte el az edzést, először maszk nélkül, majd orvosi maszkban, végül az egyik legjobb minőségű N95-ös maszkban.

Az egyetlen említeni való változás az volt, hogy az N95-ös maszk viselése esetén 1-2 százalékos széndioxid-szint változást észleltek a kilégzésnél, ez azonban egészségügyi szempontból nem értékelhető. A teljesítményen azonban ez sem rontott, és egészségügyi kockázata sem volt. A kutatók így az edzés közbeni, az N95-ösnél könnyedebb maszk viselését javasolták.

A második tanulmány az International Journal of Environmental Research and Public Health című lapban jelent meg. Ennek során 14 egészséges nőt és férfit vetettek alá hasonló feladatnak, csak az N95-ös maszk helyett esetükben háromrétegű szövetmaszkot kellett viselniük. A fiziológiai mérések során semmilyen különbséget nem vettek észre a kutatók.

Ugyanakkor nem adhatunk teljes hitelt a felméréseknek, hiszen az alacsony alanyszámok miatt azok egyike sem reprezentatív. És bár a feladatok elvégzése során a kutatók nem észleltek komolyabb eltéréseket, a nehézlégzés mindkét esetben problémát jelentett a résztvevők számára. A szakemberek ezt azzal magyarázták, hogy a maszk viselése miatt tudatosul a légzés, ami mentális jelenség, a fizikumhoz azonban semmi köze. A megoldás szerintük az, ha egyszerűen csak hozzászoktatjuk magunkat a maszkos edzéshez. A javaslat ugyanakkor kétszer is meggondolandó, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusban közzétett, fentebb a cikkünkben is látható videója szerint ugyanis az edzés közben használt maszk a leheletünktől gyorsabban átnedvesedik, ami elősegíti a kórokozók szaporodását. A WHO szerint az egyetlen jó megoldás fizikai terhelés során a megfelelő távolság tartása.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk