Több mint harmincezer földrengést észleltek az Antarktiszon augusztus vége óta

A szakértőket meglepte, hogy ilyen kiugróan megnövekedett a térségben a szeizmikus aktivitás.A Chilei Egyetem kutatói több mint harmincezer földrengést észleltek az elmúlt közel négy hónapban az Antarktisznál. Az egyetemhez tartozó Országos Szeizmológiai Központ tudósai szerint a kis rengéseket – melyek között volt egy nagyobb, 6-os erősségű mozgás is – a Dél-Shetland-szigetek és az Antarktisz-félsziget közötti 60 mérföld széles (96 km) óceáncsatornában, a Bransfield-szorosban észleltek – derül ki a Routers beszámolójából, amiből azt is megtudhatjuk, hogy bár a szoros közelében található számos tektonikus lemez és mikrolemez találkozása miatt sűrűn van a térségben földrengés, az augusztus óta mért földmozgások gyakorisága viszont még így is szokatlan volt.

Fehér tengerjáró két jéghegy között az Antarktisznál.

Paul Carroll/Unsplash

A központ közleménye szerint az aktivitás legnagyobb része az időszak elejére tehető, szeptemberben naponta több ezer földrengést észleltek a területen.

Ennek következtében a szoros, amelynek szélessége évente 7-8 milliméterrel növekedett, most egy év alatt 15 centimétert nőtt. Sergio Barrientos, a csapat tagja szerint ebből arra lehet következtetni, hogy felgyorsult a Shetland-szigetek elszakadása az Antarktiszi-félszigettől.

A félsziget egyike a Föld leggyorsabban melegedő területeinek, a kutatók ezért folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a jégtakarójára és gleccsereire. Raul Cordero, a Santiagói Egyetem klímatudósa szerint egyelőre nem világos, hogy a földrengéseknek milyen hatása lehet a térség jégtakarójára. Mint mondta, nincs rá bizonyíték, hogy az ilyen szeizmikus aktivitásnak jelentősen befolyásolná jégsapkák stabilitását.

A figyelmetekbe ajánljuk