2009-ben begyűjtött antarktiszi jégmintákban, összesen 14 különböző műanyagfélét mutattak ki a Tasmaniai Egyetem kutatói. A szakértők szerint ez nagy probléma, eddig ugyanis csak az Antarktisz térségéből származó vízben, tengeri üledékben és hóban azonosítottak mikroműanyagot.


Az új felfedezés így viszont azt jelenti, hogy a sarki világítórákok, amelyek a tengerjég algáiból táplálkoznak, a véltnél jóval veszélyeztetettebbek lehetnek – olvasható az MTI közleményében, melyről a 24.hu is beszámolt.

A tengerparttól két kilométerre fúrt jégmagok elemzésekor a kutatók 96 mikroműanyagra, azaz 5 milliméteresnél keskenyebb műanyagdarabkára bukkantak, ennek eredményeképp, a kutatók egy liter vízben összesen 12 mikroműanyag darabot találtak.

„Messzesége ellenére a Déli-óceán nem védett a műanyagszennyezéstől. A jégmagokban talált műanyagkoncentráció kicsit kisebb, mint az északi-sarki jégmintákban, egy korábbi kutatás során talált mikroműanyag"

– mondta a tanulmány vezetője, Anna Kelly, aki azt is hozzátette, a mintákban észlelt mikroműanyag polimerek kicsit nagyobbak, mint az északi-sarki jégmintákban korábban azonosítottak, ez pedig helyi szennyező forrásokra utal.

Elképzelhető tehát, hogy a mikroműanyagok turisták vagy kutatók ruházatáról származnak.

Friss

Sebastien Nagy

Bemutatjuk az ázsiai városállamot, amely kimaxolja a wow-faktort

Alig több mint három évtized alatt Szingapúr egy szürke ázsiai városállamból a világ egyik vezető hatalmává, emellett a világ egyik legbiztonságosabb országává vált, és ezzel párhuzamosan egyre több utazó kezdett érdeklődni a különleges helyszín iránt. Útikalauzunk segítségével a Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámában ezúttal gondolatban Szingapúrba repítjük az utazáshiányban szenvedőket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk