Bolygónk legkevésbé ismert területei közé tartoznak az óceánjaink legmélyebb pontjai. Az itt fennálló nyomás miatt a hétköznapi ember számára megközelíthetetlenek ezek a helyek, így az óceánfenék élővilágával csak fotón és videón találkozhatunk.


Éppen ezért olyan különleges a közelmúltban a Jávai-árokban lefotózott füles polip is. A latin nevén csak grimpoteuthisként emlegetett állatot 7000 méter mélyen sikerült lefényképezni. Érdekessége, hogy fejéről nyúlványok nyúlnak le, melyek azt a hatást keltik, mintha az állatnak fülei lennének – tudhatjuk meg a BBC beszámolójából, melyből az is kiderül, hogy ezt a fajt eddig csak 5760, majd 6957 méteres mélységben sikerült megpillantani, illetve, hogy utoljára 50 évvel ezelőtt készültek képek egy-egy példányról.

Dumbo polip

F\u00fcles polip

Marine Biology / Alan J. Jamieson

A fotót Alan Jamieson mélytengeri tudós készítette, és először a Marine Biology tudományos szaklapban jelent meg.

Friss

ÍGY ÉPÍTIK ÚJRA A MÚLTAT: erre használják a látványtervezők a Fortepan képeit

Ha egy kosztümös filmhez le kell csekkolni, hogy egy pesti utcasarok hogyan festett a hatvanas években, hogy pontosan hány szögletesek is voltak az újságosbódék a harmincas években, hogy milyen tapéta dívott a hetvenes évek presszóiban, vagy akár az a kérdés merül fel, hogy mivel érdemes kitakarni egy Demszky-karót, a látványtervezők elsőként archív fotók között kutatnak, amihez gyakran használják a Fortepant is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk