Töredezni kezdett az Indiai-óceán alatt található nagylemez

Egy nemrégiben lezajlott tanulmány eredményei szerint, elkezdett széttöredezni a Föld egyik nagylemeze, mely szakértői vélemények szerint, a távoli jövőben két darabra fog válni.


1,7 millimétert hasad évente az Ausztrál–Indiai-Capricorn-lemez, vagyis 1 millió év alatt 1,7 kilométert – tudhatjuk meg a Live Science beszámolójából. Bár a távolodás az idő előrehaladtával akár gyorsulhat is, a Párizsi Földfizikai Intézet munkatársa, Aurélie Coudurier-Curveur szerint azonban egyelőre egy igen lassú folyamatról van szó. Sőt a jelenség annyira lassú, és annyira mélyen a földfelszín alatt zajlik, hogy a kutatók is csak két erős földrengés miatt fedezték fel.

Egyike ezeknek a 2012 áprilisában, Indonézia közelében történt lemeztektonikai mozgás volt, mely nem a szubdukációs zónánál (az a terület, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek – a szerk.), hanem éppen a lemezek közepe felett alakult ki. A szakértők ezt követően kezdtek további adatgyűjtésbe, melynek segítségével megállapították a Wharton-medence nevű régióban valami különleges zajlik.

A kutatócsoport rájött, hogy az Indiai-óceán alatt található lemez lassan ugyan, de feldarabolóik, mely adataik alapján 350 kilométernél is hosszabb lehet. Számításaik szerint a folyamat még 2,3 millió évvel ezelőtt kezdődhetett, a lemezhatár azonban még mindig nem alakult ki.

Ettől függetlenül megállapítható, hogy a térségben új határ lesz majd, mely a kutatók szerint közel tízmillió évbe telik majd.

A figyelmetekbe ajánljuk