Évtizedekig tartó lassulás után, most felgyorsult a Föld mozgása
planet earth close-up photography

Évtizedekig tartó lassulás után, most felgyorsult a Föld mozgása

Föld forgása és tempója az évtizedek során rengeteget változott.

Napjainkban körülbelül 365-ször fordul meg saját tengelyén, míg megtesz egy kört a Nap körül. Ám a kutatók szerint ez nem mindig volt így. Az ősi korallok elemzése során rájöttek, hogy több száz millió éve például 420-szor fordult meg ugyanennyi idő alatt a Föld - számolt be róla az IFLScience.

A forgás sebességét több tényező is befolyásolja, például a tengerszint emelkedése, de ezek közül is a legfontosabb faktor a Hold. Ahogy távolodik a Földtől, úgy változik az égitestek közötti interakció, ennek okán pedig lassul bolygónk forgása.

Bolygónk tehát 444–419 millió évvel ezelőtt évente 420 alkalommal forgott, míg jó pár millió évvel később már csak 410-szer. 2020-ig kizárólag lassulást figyeltek meg a szakértők, ám a tavalyi év ebből a szempontból is más volt, mint a többi. Az elmúlt esztendőben egy átlagos nap 0,5 milliszekundummal vált rövidebbé.

Peter Whibberley, az Amerikai Fizikai Laboratórium munkatársa kijelentette a Föld gyorsabban forog, mint az elmúlt 50 évben bármikor. A kutató szerint ez a jelenség akár a szökőmásodperc rendszerét is befolyásolhatja. Ezt az emberek nem fogják érzékelni, de a műholdas kommunikációra komoly hatással lehet.


A figyelmetekbe ajánljuk