A szervezők a versenyzők türelmét kérik a járványhelyzet miatt. A magyar csapat a legjobb kezekben van.

A Bocuse d'Or Grand Final versenyt hagyományosan januárban rendezik meg, idén a világjárvány miatt csúsztatták június első két napjára. A végső döntő állandó helyszínén, Lyonban a továbbjutó magyar csapat is megmérkőzhet a legjobbakkal – a legkomolyabb ellenfeleknek a rendre az élbolyban végző skandináv országok, Franciaország és az Egyesült Államok számítanak.

Veres István séfet 2017 óta találtuk a Babel konyhájának élén (kezdetben Langer Gáborral ketten osztoztak a séfpozíción). István sosem csinált titkot belőle, hogy ambicionálta a Michelin-csillagot, amely 2019-ben meg is érkezett a budapesti étterem számára. 2020 egyik legmeglepőbb híre volt, hogy a séf és az étterem útjai elválnak, Veres István beadta a felmondását, amit kizárólag annyival kommentált, hogy jelenleg a Bocuse d'Or-felkészülésre koncentrál, és nem osztja meg a nyilvánossággal a további terveit.

A séf és commis-ja (versenysegédje), Molnár Bence folytatják tehát az edzést a júniusi szakácsversenyre, a csapat coach-a tehát a több Bocuse d'Or-t megjárt Széll Tamás, az elnök pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke – olvasható a DiningGuide portálján.

A legfőbb izgalmat most a fő alapanyagok kihirdetése jelenti, amely lehet hús, hal, de volt már példa vegán tematikára is. Február elsején kellett volna érkeznie az információknak, ez egyelőre várat magára, így Veres Istvánék egyelőre saját kútfőből dolgoznak. Az Európa-fordulón észt fürj és afrikai harcsa volt a két fő alapanyag, a tenyésztett édesvízi hal választása pedig üzenettel is bírt a szervezők részéről. Ezzel a halfajtával nem könnyű dolgozni, nem túl feszes a textúrája, viszont megfizethető. A világjárvány sújtotta vendéglátás szektor elit versenyén kellett megmutatniuk a szakácstehetségeknek, hogy egy olcsóbb, nem nemes alapanyagból is lehet csodát varázsolni.

Egyébként mi is készítettünk egy interjút Veres Istvánnal, ahol a karanténról, a meghosszabbított felkészülési időről és a kávészünetről faggattuk.

Friss

168 millió gyermek szorult ki az iskola falai közül a vírus miatt

Az UNICEF szerint oktatási vészhelyzet van, amely a legkiszolgáltatottabb gyerekeket érinti nagy részben - a szervezet ezért egy különleges installációval hívja fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy mennyire fontos lenne nyitva tartani az iskolákat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk