Tudjuk, hogy a túl sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást, ami viszont szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Egy új tanulmány most számszerűsítette ezt az összefüggést, mint közegészségügyi üzenetet, világos és egyértelmű formában.

A kínai felnőttek egészségügyi adatait vizsgálva a tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy a napi sófogyasztás mindössze 1 grammos csökkentése elegendő lenne ahhoz, hogy 2030-ig 9 millió stroke és szívroham megelőzhető legyen. Mivel ezek közül 4 millió eset valószínűleg halálos kimenetelű lenne, egy ilyen egyszerű intézkedés rengeteg életet menthetne meg.

Kínában az átlagos napi sófogyasztás 11 gramm, ami jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 5 grammot. A kutatók összegyűjtötték a legfrissebb statisztikákat a lakosság méretéről, a sófogyasztásról, a vérnyomásról és a betegségek arányáról.

A kutatócsoport az egy grammos csökkentés mellett két másik forgatókönyvet is vizsgált: a napi 3,2 grammos csökkentést (ami 30 százalékos csökkenés az átlaghoz képest) 2025-ig, valamint a sófogyasztás csökkentését az ajánlott napi 5 grammra 2030-ig. Ha ezeket a célokat elérjük, a szisztolés vérnyomás becsült csökkenése miatt akár kétszer annyi szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő haláleset is megelőzhető lenne.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a csökkentésnek több éven keresztül következetesnek kell lennie. A kínai iskolákban folyó oktatási programok azt sugallják, hogy a lakosság nagy részének nem lenne túl nehéz elérni a napi 1 grammos célértéket. Kínában a szív- és érrendszeri betegségek a halálesetek 40 százalékát okozzák, és az urbanizáció - és az ezzel járó, feldolgozott és elvitelre szánt ételek fogyasztásának növekedése - az egyik fő tényezőnek számít.

Bár a tanulmány szerzői csak a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetséges csökkenését vizsgálták, azt sugallják, hogy a sófogyasztás csökkentése több más előnnyel is járna. A túl sok sót például bizonyos ráktípusokkal és különböző veseproblémákkal is összefüggésbe hozták.

A kínai kormány elindította az Egészséges Kína 2030 kampányt, hogy megpróbálja elérni azt a célt, hogy a napi sófogyasztás mindössze 5 gramm legyen. Ez nem lesz könnyű az 1,4 milliárd fős népesség mellett, de a tanulmányban szereplő számok meggyőzőek.

(Forrás: ScienceAlert)