cukor

Élelmiszerek, amiket jobb kerülni menstruáció alatt

Sok nőnek vannak meglehetősen kellemetlen és elviselhetetlen tünetei a menstruáció alatt. Míg egyes élelmiszerek enyhíthetik ezeket a fájdalmakat, más ételek ronthatnak a helyzeten. Ezekre érdemes odafigyelni!


​1. Só


A sok só fogyasztása vízvisszatartáshoz vezet, ami puffadást eredményezhet. A puffadás csökkentése érdekében ne sózd meg az ételeket, és kerüld az erősen feldolgozott, sok nátriumot tartalmazó élelmiszereket.

2​. Cukor


A cukor mértékkel nem veszélyes, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, az energiamegugráshoz vezethet, amit összeomlás követhet. Ez ronthatja a hangulatodat. Ha a menstruációd alatt hajlamos vagy rosszkedvűnek, depressziósnak vagy szorongónak érezni magad, akkor a cukorbevitelre való odafigyelés segíthet a hangulatod szabályozásában.

3. Kávé

A koffein vízvisszatartást és puffadást okozhat. Emellett súlyosbíthatja a fejfájást is. De a koffeinmegvonás is okozhat fejfájást, ezért ne hagyd ki teljesen a kávét, ha megszoktad, hogy naponta néhány csészével megiszol. Azonban a kávé emésztési problémákat is okozhat. Ha a menstruáció alatt hajlamos vagy hasmenésre, a kávéfogyasztás csökkentésével megakadályozhatod ezt.

4. Alkohol

Az alkoholnak számos negatív hatása lehet a szervezetedre, ami súlyosbíthatja a menstruációs tüneteket. Az alkohol például dehidratálhat, ami ronthatja a fejfájást és puffadást okozhat. Emésztési problémákhoz is vezethet, például hasmenéshez és hányingerhez.

​5. Vörös hús

A menstruáció alatt a test prosztaglandinokat termel. Ezek a vegyületek segítenek a méhnek összehúzódni és megszabadulni a méhnyálkahártyától, ami a menstruációs folyást eredményezi. A prosztaglandinok magas szintje azonban görcsöket okoz, így érdemes vigyázni vele.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk