Végre mi is elérkeztünk oda, hogy só helyett valami mással tegyük csúszásmentessé az útjainkat. Bár az aszfaltokon az útszóró só többnyire nem sok vizet zavar, annak természetbe jutása komoly károkat okoz.


A budapesti Főkert Nonprofit Zrt. decembertől le is áll az útszóró só használatával, helyette kizárólag környezetbarát, zeolittartalmú csúszásmentesítő anyagokat használ.

A társaság a Facebook-on jelentette be a változást, ahol azt írták: bár a só jó jégoldó tulajdonsággal rendelkezik, ha a sós-havas latyak a növényekre, fák tövébe kerül, azok nem tudnak elegendő vizet felszívni, a nátrium-klorid pedig fontos tápanyagokat, mikroelemeket szorít ki a talajból. Ennek tetejében a cipők, nadrágszárak, nem utolsó sorban pedig házi kedvenceink mancsának egyik legádázabb ellensége.

Ellenben a zeolitos csúszásmentesítő nem csak, hogy rendkívül jó jégolvasztó hatású, de a talajba szivárogva javítja annak szerkezetét, növeli a magnézium és kálium tartalmát, így kedvező szerepet játszik a növények tápanyag utánpótlásában. Ezen kívül a fém- és betonkorróziós hatása is kedvezőbb, így a szilárd burkolatokat, valamint a cipőket sem károsítja.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk