Az ásványvíz fogyasztása valóban több egészségügyi előnnyel jár, mint más vizeké? Megnéztük, igaz-e a felvetés.
A megnevezés mögött törvényes definíció áll, és valóban van néhány lehetséges egészségügyi előnye is ennek a vízformának. Utánajártunk a részleteknek az Eating Well cikkének segítségével, hogy megválaszoljuk az összes felmerülő kérdést az ásványvízzel kapcsolatban.
Mi az ásványvíz?
Az FDA szerint ahhoz hogy egy víz ásványvíznek minősüljön, természetes, védett, földalatti forrásból kell származnia, és ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket kell tartalmaznia. Lehet szénsavmentes vagy szénsavas; legfontosabb megkülönböztető jegye más vizektől, hogy a benne található ásványi anyagokat nem lehet hozzáadással pótolni.
Hasonló témában: Ezért igyunk vizet: a kiszáradás 6 kellemetlen tünete
Ásványvíz vs. forrásvíz
Bár hasonló, az FDA meghatározása szerint a forrásvíznek földalatti forrásból kell származnia, amely természetes módon a felszínre áramlik. A forrásvíz ott gyűjthető, ahol a felszínre tör, vagy a föld alatt megcsapolva − mindaddig, amíg a víz természetes áramlását nem szakítjuk meg ennek során. Az ásványvíz szintén földalatti forrásból származik, de abban különbözik a forrásvíztől, hogy a természetes ásványi anyagok és egyéb nyomelemek minimális arányát kell biztosítania. Egyes ásványvizek „alacsony" vagy „magas" ásványianyag-tartalmúak lehetnek.
A többi palackozott vízhez hasonlóan az ásványvizek sem tartalmazhatnak szennyeződéseket, illetve bizonyos szerves vagy szintetikus vegyi anyagokat. Tehát csak azért, mert természetes forrásból származik a víz, nem jelenti azt, hogy megkerülheti azokat a biztonsági szabályokat, amelyeket más palackozott vízgyártóknak be kell tartaniuk.
Ez is érdekelhet: Tényleg jó vizet inni edzés után? − ezt mondják a szakértők
Az ásványvíz egészségügyi előnyei
Fotó: Shutterstock
Az ásványvíz fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, de itt a bökkenő: az ásványi anyagok típusa és mennyisége − és így az egészségügyi előnyök is − attól függően változik, hogy honnan származik a víz. Az ásványi anyagokban gazdag forrás növeli a kapott előnyöket, és hatással van a víz ízére is.
Bár a mennyiség eltérő lehet, általában minden ásványvíz tartalmaz kalciumot, amely a National Institutes of Health (NIH) szerint segít az erős csontok felépítésében és fenntartásában; magnéziumot, amely segít a szívritmus normál szinten tartásában és az izomösszehúzódásban; valamint nátriumot, amely segít az ideg- és izomműködésben.
Felszívódási képesség
Az ásványi anyagok vízben felvett (úgynevezett „ionos") formája megkönnyíti a tápcsatorna számára a felszívódásukat − így az ásványi anyagok ivása hasznos módja lehet annak, hogy a napi kalcium- és magnéziummennyiség jelentős százalékát megkapd egy literes palackba zárva. Egy figyelmeztetés: bár a nátrium − mértékkel − fontos a szervezet néhány alapvető funkciójának fenntartásához, valószínűleg eleve elegendő mennyiséget viszel be belőle.
Szóval ha figyelsz a sófogyasztásodra, akkor érdemes az ásványvízzel is visszafogottan bánnod.
Erősíti a csontokat
Nem vagy nagy tejivó? Kutatások, például a Journal of the American College of Nutrition 2017-es tanulmánya szerint az ásványvízből származó kalcium ugyanolyan jól felszívódik, mint a tejből származó.
Csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát
A National Heart, Lung and Blood Institute szerint a metabolikus szindróma olyan állapotok csoportja, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatát. Egy 2019-ben megjelent nagyszabású áttekintés szerint a rendszeres ásványvízfogyasztás jótékony hatással van a metabolikus szindróma számos kockázati tényezőjére, többek között a vérnyomásra, a trigliceridekre, a HDL-koleszterinre és a vércukorszintre.
Forrás: Eating Well