A szuperételek az elmúlt években lettek igazán népszerűek, a nevük pedig mindent elárul róluk: rendkívül jó hatással vannak az egészségre, segítenek a megfelelő diéta fenntartásában, természetesek és tápanyagokban gazdagok. Sokakat elriaszthat egy-egy ilyen élelmiszer, de szerencsére vannak köztük olyanok, amiket könnyű beépíteni a mindennapos étrendbe és még az áruk is megfizethető.
1.Zsázsa
Az egészséges zsázsát akár otthon is termeszthetjük
Fotó: Shutterstock
A hazánkban talán kevésbé ismert növényben gyakorlatilag minden megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van, ezért sokan ezt tartják a szuperélelmiszerek királyának. A növény gazdag fitoncidokban, amik erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, a C-vitamin-tartalma is magas, miközben tartalmaz B-vitaminokat, ásványi sókat, kácliumot és káliumot egyaránt.
A Healthline információ szerint ráadásul az olyan betegségek megelőzésében is hatékony, mint a diabétesz vagy a csontritkulás. Ráadásul egy viszonylag igénytelen növényről beszélünk, amit akár a saját kertünkben is termeszthetünk különösebb erőfeszítés nélkül.
2. Mángold
Nemcsak egészséges, de könnyű a konyhában is bánni a mángolddal
Getty ImagesA mángold talán egy fokkal ismertebb, mint a zsázsa, de az íze miatt sokan nem kedvelik. Pedig a kicsit savanykás, kicsit kesernyés ízű növényt érdemes lenne mindenkinek beilleszteni az étrendjébe a jótékony hatásai miatt. A Healthline hivatkozása szerint naponta egy kisebb mennyiségű mángold elfogyasztása fedezi a napi A- és C-vitamin-, valamint a magnéziumbevitelt. Ezenfelül tökéletes választás lehet a vashiányban szenvedők számára is, hiszen
gazdag vasban, jódban és káliumban egyaránt, így hozzájárul a megfelelő csontsűrűség kialakulásához is.
Ajánljuk figyelmedbe! Zöldségek, amiket érdemes kerülni a kánikáluban
3. .Zöld tea
A zöld tea csökkenti az érelmeszesedés kockázatát
Fotó: ShutterstockMa már se szeri, se száma a különböző teavarációknak, amelyekkel a boltok polcain találkozhatunk, de az egészségre még mindig az egyszerű zöld tea van a legjobb hatással. A viszonylag kevés koffeint tartalmazó ital kifejezetten gazdag antioxidánsokban és úgynevezett polifenolokban is. Ezek olyan vegyületek, amelyek csökkentik a szív-és érrendszeri megebetegedések kialakulásának kockázatát, valamint csökkentik az érelmeszesedés esélyét is.
4. Tojás
A mértékletes tojásfogyasztás jó hatással van a szervezetre
Fotó: ShutterstockEz a legtöbb háztartásban megtalálható élelmiszer még a táplálkozási szakértőket is megosztja, ugyanis sokak szerint a magas koleszterintartalma miatt a túlzott tojásfogyasztás akár káros is lehet az egészségre. Ha azonban odafigyelünk a megfelelő mennyiségre, a tojásnak kifejezetten jótékony hatása van a szervezetre: a benne található kiváló minőségű fehérje és az A-vitamin-tartalma javítja az immunrendszert.
Egy másik fontos, a tojásban található vegyület, a kolin pedig az idegekre, sőt az emlékezőképességre is pozitív hatással van.
Ez is érdekelhet! A fehér tea 4 jótékony hatása az egészségünkre, amiről még mindig csak kevesen tudnak
5. Kefír
A kefírt feldobhatjuk akár gyümölcsökkel is
Fotó: Shutterstock
Az olyan erjesztett, probiotikumban gazdag élelmiszerek szinte minden lehetséges módon támogatják a szervezet megfelelő működését. Csökkentik a koleszterinszintet, megelőzik a magas vérnyomás kialakulását, javítják az emésztést és csökkentik a gyulladásokat. Ezen felül bármilyen fogyókúrás diétának is a teljes értékű kísérője lehet, hiszen fehérjékben gazdag, ezért telítettségérzetet okoz, de nem zsíros.