A kánikulában fontos odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mivel bizonyos zöldségek és ételek ronthatják a közérzetünket és hozzájárulhatnak a dehidratációhoz. Íme néhány zöldség és élelmiszer, amit érdemes kerülni a nagy melegben!
Nyáron fokozottan ügyelni kell arra, hogy magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, mivel sokkal több folyadékot veszítünk a megszokottnál – az egyik legjobb választás a sárga- és a görögdinnye.
Ennél is fontosabb viszont, hogy vannak zöldség, amik ugyan egészségesek, viszont mindenképpen érdemes elkerülni a melegben, mivel csak ront a helyzeten.
Ez is érdekelhet! Sötét a kerted? Nincs minden veszve: a legjobb árnyékban is termeszthető zöldségek
Az egyik ilyen a spárga, ha a nyári zöldségekben gondolkodunk, mivel erős vízhajtó hatása van. Ha sok spárgát fogyasztunk, akkor több sót és folyadékot fogunk veszíteni, vagyis könnyedén dehidratálódhatunk. Sajnos ilyen a spenót is, ami nyersen oxálsavat tartalmaz, ami vesekövek képződéséhez vezethet, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Bár főzve kevésbé problémás, érdemes óvatosnak lenni vele nyáron.
A padlizsán hőtermelő hatással rendelkezik, ami növelheti a testhőmérsékletet, így nem ideális a forróságban, de a petrezselyem is vizelethajtó hatású, ezért nagy mennyiségben fogyasztva szintén hozzájárulhat a dehidratációhoz.
A kánikulában tehát célszerű olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas víztartalmúak és könnyen emészthetőek, mint például az uborka, a görögdinnye, a zeller és a saláta. Ezek segítenek hidratáltan tartani a szervezetet és elkerülni a hőgutát.