atombomba robbanás

Egy tanulmány szerint így kell elbújnunk, hogy túl éljünk egy nukleáris támadást

Egy nukleáris robbanás esetén, nem sok esélyünk lenne. Azonban Nicosiai Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy szimulálnak egy atombomba robbanást, hogy kiderítsék, milyen hatással lenne a zárt térben menedéket kereső emberekre. Bár a kilátások egyelőre nem túl jók, ezek a próbálkozások idővel talán növelhetik a túlélés esélyeit.


A tanulmányban a kutatók egy 750 kilotonnás nukleáris robbanófejjel kísérleteztek, amelyet egy interkontinentális ballisztikus rakéta közel 3000 méterrel a föld felett robbantott fel.

Ez is érdekelhet: Feljavított videón az USA történelmének legnagyobb nukleáris robbantása

Bárki, akit a közel 800 méteres sugarú tűzgolyó elkapott, esélye sem volt. Ezen nem sok mindent lehetett vizsgálni. Azonban az ezt követő lökéshullámnál – amely túlnyúlik a kezdeti robbanáson – kezdenek a dolgok érdekessé válni. Ezt nevezik mérsékelt károsodási zónának (MDZ), itt az esélyek ugyan jobbak, de nem számottevően.

Mindössze tíz másodperc alatt egy lökéshullám közel 5 kilométeres sugarú körben terjedt el, és olyan szelet hozott magával, amelyek a kevésbé ellenálló épületeket is ledöntenek, de még a betonszerkezeteken is látszódnak a nyomai.

Így logikus, hogy a túlélési esélyek jobbak lennének egy erős épületben, de természetesen ez nem ilyen egyszerű.

Tanulmányunk előtt nem volt világos, hogy a robbanáshullámnak ellenálló betonozott épületben tartózkodó embereket milyen veszély fenyeget. Eredményeink azonban azt mutatják, hogy a nagy légsebesség továbbra is jelentős veszélyt jelenthet, és súlyos sérülésekhez vagy akár halálhoz vezethet

– magyarázta a tanulmány társszerzője, Dimitris Drikakis.

A szél az ablakokon és ajtókon keresztül fog betörni, és még erősebbé válik, ahogy a folyosókon és szűk helyeken keresztül viharzik. A legrosszabb esetben ezek a szélsebességek az első tíz másodpercben több mint 180 kilométer per órára is felgyorsulhatnak, de szerencsére vannak olyan helyek, ahol el lehet kerülni a szél erejét.

Olvasd el ezt is! A távolság ereje: ilyen messze kell lennünk egy atombombától, hogy túléljük

A legveszélyesebb beltéri helyek, amelyeket el kell kerülni, az ablakok, a folyosók és az ajtók. Az embereknek távol kell maradniuk ezektől a helyszínektől, és azonnal más menedéket kell keresniük. Még a robbanással szemben lévő első szobában is biztonságban lehet az ember a nagy légsebességtől, ha a fal sarkaiban helyezkedik el

– mondta Ioannis Kokkinakis társszerző.

Persze ezen felül még mindig meg kell küzdenie a radioaktív csapadékkal, a tájat elborító pokoli tüzekkel és a szociális szolgáltatások majdnem teljes összeomlásával. De kiindulópontnak nem rossz.

A figyelmetekbe ajánljuk