tank
Shutterstock

Illusztráció

Írok képzelték el, hogyan nézne ki a harmadik világháború

Védelmi szempontból fontos információkat gyűjthetnek a történetekkel a katonaságnál.

A sci-fi- és fantasy-írók gyakran megelőztek már a modern technológiát, és több, akkoriban elképzelhetetlen, de ma már valósággá vált találmányt jósoltak meg. Most az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma két író segítségével igyekszik megjósolni, hogyan nézne ki a harmadik világháború – a jóslatok remélhetőleg ezúttal tévesek lesznek.

A szerzők – Peter Warren Singer és August Cole – nyolc novellát készítettek, amelyek azt vizsgálják, hogy a feltörekvő technológiák milyen potenciális veszélyeket jelenthetnek a következő 20 évben. A Black Mirror miniepizódjaihoz hasonlóan minden történet bizonyos területekre – például mesterséges intelligencia, adatmodellezés, drónrajok, kvantumszámítástechnika és emberi fejlesztések – összpontosít, és alkalmazza azokat a feltételezett csatatéren. De a szerzők egy olyan novellát is írtak, ahol a zöld technológiák radikálisan eltolódtak, ami új geopolitikai konfliktusokhoz vezetnek.

A projektet megbízó védelmi minisztérium szerint minderre azért van szükség, mert „a történetmesélők egyedülállóan képesek elképzelni az elképzelhetetlent, és az ilyen forgatókönyvek értékesek lehetnek védelmi tervezés szempontjából".

Dame Angela McLean, az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériumának tudományos főtanácsadója szerint

A védelemnek ki kell használnia az ágazat kreativitását és jövőképét, hogy tovább ösztönözze az előrelátást és az innovációt a jövő agilis és rugalmas megoldásainak kifejlesztése érdekében.

Az IFLScience szerint a történetek különböző formában, többek között első és harmadik személyű elbeszélésekben, valamint újságkivágásokon és gyászjelentéseken keresztül kerülnek elmesélésre. Számos történet a két világháború jellemzőiből is merít ihletet, többek között az Enigma-gép visszaszerzéséből, valamint abból, amikor 1914 karácsonyán a nyugati fronton az egymással szemben álló felek megszakították a harcokra, és kiálltak egy futballmeccsre egymás ellen – ezzel kapcsolatban egyébként a történészek között sincs egyetértés.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk