Truman Show

5 film, ami pontosan megjósolta a jövőt

Több tucat film létezik, amely akarva-akaratlanul megjósolta a jövőt. A legtöbb esetben a sci-fi-filmeknek sikerült beletrafálni a jövő technológiáiba, de más alkotások is mutattak már be egy-egy ma már természetesnek számító dolgot. Kerestünk mi is 5 filmet, amely évtizedekkel előre jelezte, hogy mi is vár ránk.

Egy makulátlan elme örök ragyogása

A 2004-es Egy makulátlan elme örök ragyogása egy szerelmes pár – Clementine (Kate Winslet) és Joel (Jim Carrey) – története, akik a technológia segítségével próbálják kitörölni a másik emlékét.

Az eljárás alatt kitörlődnek az érzelmileg traumatikus emlékek, a film pedig pontosan megjósolta az emlékek törlésének közelgő technológiáját.

Joseph LeDoux, a New York-i Egyetem idegtudósának több tanulmánya is azt sugallja, hogy a különösen a fájdalmas emlékek törlése lehetséges az embereknél. Holland tudósok szerint pedig egy közönséges szívgyógyszerrel csökkenthető, legjobb esetben törölhet egy-egy traumatikus emlék.

Mindez már megtörtént patkányokon végzett kísérleteknél: az állatoknak sikerült törölni a számukra félelmetes emlékeket, miután egy olyan gyógyszert fecskendeztek a patkányokba, amely blokkolta a fehérjeszintézist.

A kutatásból kiderült, hogy az állatoknak ugyan továbbra is megmaradt a félelmetes élmény emléke, de nem volt már rá érzelmi reakció. A Torontói Egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy a PTSD-ben szenvedő katonák is gyógyíthatóak egy célzott és érzelmileg traumatikus emlék törlése után.

A Star Trek és a technológia

Talán a Star Trek adta a legtöbb ötletet a jövő technológiáról. A filmsorozat már több olyan kütyüt és technológiát bemutatott, amelyet ma már használunk is.

Többek között az 1979-es Star Trek: Csillagösvény mutatta be az első mobiltelefont, a modern okosórát, a táblagépet és a Bluetooth-fülhallgatót. Az 1987-ben kezdődö Star Trek: Az új nemzedék pedig már az érintőképernyős számítógépeket is megjósolta.

A szerelem hálójáb@n és az online társkereső

Port

A szerelem hálójáb@n (1998) egy férfi és egy nő az interneten ismerkedik meg, és névtelen románcba kezdenek a világhálón. Később Joe Fox (Tom Hanks) megtudja, hogy a nő, akivel chatelt, valójában az egyik üzleti riválisa.

Az e-mailben történő randizás kifejezetten hasonlít a mai online társkeresőkhöz.

De nem ez az egyetlen dolog, amit megjósolt a film a jövőre nézve: az online rendelések, találkozók és beszélgetések is ma már teljesen megszokottá váltak, ahogy az is, hogy az emberek jóval több időt töltenek a képernyő előtt, mint akkoriban.

A komputer gyermeke és az okosotthon

Az 1977-es A komputer gyermeke volt az első film, amely megjósolta az intelligens otthonok jövőjét.

A film egy tudósról, Dr. Alex Harrisről szól, aki kifejlesztette a Proteus IV-et, egy mesterséges intelligenciával működő számítógépet, amelyet a leukémia gyógyítására alkottak meg.

Később a számítógép más irányt vett, és belezúgott a tudós feleségébe. Lassan átvette az irányítást az otthonukban lévő összes technológiai eszköz felett, és telepítette magát az otthonukban lévő számítógépre.

A film lényegében megmutatta a mai intelligens házakat, amikben már az ajtókat, ablakokat, zárakat, riasztórendszert és sok mást is a technológia vezérel.

A Truman Show és a valóságshow

Jim Carrey főszereplésével az 1998-as Truman Show egy hétköznapi ember életét követi, aki nem tudja, hogy rejtett kamerák segítségével nézők milliói figyelik.

Az ötlet a '90-es években abszurdnak is mondható, de érdemes mai szemmel megnézni, hiszen a Truman Show lényegében megjósolta a valóságshow-k jövőjét. A filmben hasonló a műsor felépítése, mint a ma már népszerű társakénál, amelyeket úgy tűnik, tényleg nem unnak meg az emberek – a különbség csak annyi, hogy a mai szereplők tudják, hogy minden lépésüket egy kamera követi.


A figyelmetekbe ajánljuk