Castle Bravo atombomba robbantás

Feljavított videón az USA történelmének legnagyobb nukleáris robbantása

Abban az időben ez volt a történelem legerősebb mesterséges robbantása is egyben.

Rendkívül népszerűek és látványosak azok az archív felvételek, ahol a mesterséges intelligencia közreműködésével kiszínezik és jócskán feljavítják az akár százévesnél is idősebb videókat. Mi is mutattuk már be a 4K-s modernizált felvételen a Hindenburg-katasztrófát, vagy a a magyar származású Harry Houdini világhírű szabadulását. Utóbbit az egyik ezzel foglalkozó népszerű Youtube-csatorna, az Olden Days javította fel.

A mostani videó szintén az ő nevükhöz fűződik, amiben az 1954. március 1-jén felrobbantott Castle Bravo hidrogénbombát tekinthetjük meg jócskán feljavítva.

Mint ismert, ez volt az USA első „száraz üzemanyagú" hidrogénbombája, amelyet a Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollon robbantottak fel a Castle hadművelet első tesztjeként. A Castle Bravo volt az Egyesült Államok legerősebb nukleáris eszköze a maga 15 megatonnájával. Erre az energiahozamra egyébként nem számítottak: a várt érték két és félszerese lett, ezzel pedig a akaratlanul óriási és maradandó radioaktív szennyezés érte a térséget, és az egész világot.

Összehasonlításképp: a Hirosimára ledobott Little Boy körülbelül 15 kilotonna volt, azaz a Castle Bravo ezerszer több energiahozammal pusztított. A feljavított videón pedig még félelmetesebb a detonáció.

A figyelmetekbe ajánljuk