Rémisztő felvételeket osztott meg Oroszország a Cár-bombáról.


Az orosz Rosatom állami atomenergia vállalat tette közzé a nukleáris iparág 75. évfordulója alkalmából azokat soha nem látott felvételeket, melyeken az 50 millió tonna (50 megatonna) TNT-ének megfelelő Cár-bomba elkészül, majd felrobban.

A Cár-bomba szerencsére sohasem állt hadrendben, szerepe elsősorban a Szovjetunió nukleáris képességeinek demonstrálása volt a hidegháború alatt. Ez volt az emberi kéz által létrehozott legpusztítóbb bomba, ami valaha elkészült.

Az atombombát 10,5 kilométer magasból dobták le a Jeges-tengernél található Novaja Zemlja szigetnél, majd 4,2 km magasan felrobbant. A felvételeken is jól látszik, hogy mekkora ereje volt a detonációnak. A robbanáskor keletkezett gombafelhő 64 kilométer magasra emelkedett és 30-40 kilométer széles volt. A fényhatást még az ezer kilométerre lévő Finnországból is lehetett látni és 100 kilométeres körzetben harmadfokú égési sérülést okozott volna. A Cár-bombát szállító repülőgép pilótája se lehetett túl nyugodt, hiszen nem sokon múlt, hogy a robbanás tűzgömbje elérje az akkor már több mint 100 kilométerre lévő Tu–95V repülőt.

Álljon itt példaként, hogy mekkora pusztítást is végzett volna az 50 megatonnás szovjet hidrogénbomba, ha ténylegesen bevetették volna: a „csupán" 15 kilotonnás amerikai Little Boy több tízezer áldozatot követelt Hirosimában és a Nagaszakit elpusztító Fat Man is „csak" 21 kilotonna volt.

Ábrán mindez így néz ki:

quora

(Forrás: Vice)

Friss

4 + 1 húszéves nyári sláger, amiket még ma is imádunk

Nyári slágerek, amik a csapból is folytak – valahogy így lehetne jellemezni 2001 legnagyobb diszkóhimnuszait, amiket – egyáltalán nem véletlenül – még ma is imádunk. De vajon mik voltak ezek a számok pontosan? Mire örültek meg az emberek a legnagyobb habpartik közepén? Mutatjuk!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben is képes letörölni az asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk