Egy Föld-szerű, lakható bolygót fedezett fel a NASA a közelünkben

Egy Föld-szerű, lakható bolygót fedezett fel a NASA a közelünkben

A csillagászok látómezejébe bukkant egy újonnan felfedezett bolygó egy közeli csillag körül − és a NASA szerint a potenciálisan életképes égitestek listájára kerülhet.


Az Amerikai Csillagászati Társaságnak bemutatott sajtóközleményben az űrügynökség azt írta, hogy a most felfedezett, Föld méretű bolygó nemcsak azért egyedülálló, mert potenciálisan folyékony víznek adhat otthont, hanem azért is, mert ez a második ilyen bolygó egy közeli csillag körül keringő rendszerben. A NASA szerint ez a legújabb bolygó valószínűleg olyan „kőzetburokkal" rendelkezik, mint a Föld.

Ha tovább olvasnál: Rengeteg szuperföld van körülöttünk, és élhetőek lehetnek

A TOI 700 e névre keresztelt, a NASA és az MIT Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) által talált legújabb felfedezéshez a b, c és d testvérbolygók is csatlakoznak, amelyek mind a hűvös TOI 700 törpecsillag körül keringenek, amely a Földtől mintegy 100 fényévre található a Dorado csillagképben.

A TOI 700 körül keringő rendszerben a d és e bolygók nagyjából akkorák, mint a Föld, és testvéreikhez hasonlóan a csillag „lakhatósági zónájában" vannak, ami azt jelenti, hogy elég közel vannak hozzá ahhoz, hogy folyékony vizet tartalmazzanak, és így elméletileg élhetőek lehetnek. Érdekes módon a TOI 700 d bolygó volt az első Föld-méretű lakhatósági zónás bolygó, amelyet felfedeztek.

Ez is érdekelhet: Hatalmas tömegű, szuperföldszerű exobolygót fedeztek fel

Egy ilyen, hozzánk közeli bolygó megtalálása elég nagy dolog, de egy csillagrendszeren belül kettőt találni valóban nagyon ritka.

Ez egyike annak a kevés rendszernek, amelyben több, kis méretű, lakhatósági zónás bolygó található, amiről tudunk. Ez teszi a TOI 700 rendszert izgalmassá a további nyomon követés szempontjából

− mondta a NASA közleményében Emily Gilbert, a Jet Propulsion Laboratory posztdoktora, aki a közeli bolygókat megtaláló kutatást vezette.

Gilbert megjegyezte, hogy mivel az e bolygót nehezebb volt felfedezni, mert kisebb, mint a TOI 700 rendszer többi bolygója, az exobolygó felfedezése

azt is mutatja, hogy a további TESS-megfigyelések hogyan segítenek egyre kisebb és kisebb világok megtalálásában.

Bár a csillagászok már eddig is rengeteg potenciálisan lakható exobolygót azonosítottak, a TOI 700 rendszerben egy második Föld méretű exobolygó felfedezése további betekintést nyújthat az ilyen típusú bolygók működésébe.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk