Miért nem fedeztünk még fel földönkívüli életet?
Mit takar pontosan a Fermi-paradoxon?

A Fermi-paradoxon egy olyan ellentmondás, miszerint már fel kellett volna fedeznünk a földönkívüli életet, de még sincs bizonyítékunk rá. Enrico Fermi Nobel-díjas tudós felfedezése egy 1950-es ebéd alatti beszélgetésből indult ki. A Los Alamos Nemzeti Laboratórium kollégáival Fermi a The New Yorker rajzfilmet vitatta meg. A rajzfilm a rengeteg UFO észlelést kommentálja. A tudós kiszámolta, hogy ha létezik a mienket megközelítő technológia az univerzumban, akkor annak használói már meg kellett volna látogassanak bennünket.

Egy amerikai asztronómus, Frank Drake Fermihez hasonlóan a földönkívüli létet kutatva számításokba kezdett. Nevéhez fűződik a Drake-formula, amely a földi életen kívüli lehetséges élet statisztikai változóit térképezi fel, ilyenek a lakható bolygók száma, az élet kifejlődésének esélye, az intelligens civilizációk megléte, valamint ezek potenciális kihalása is. A formulát lehet optimista, de pesszimista módon is használni. Az optimista számolások alapján Carl Sagan arra jutott, hogy a Tejútrendszerben egymillió kommunikációra képes civilizáció is létezhet.

A Fermi-paradoxon és Drake-formula óta eltelt fél évszázadban a következő lehetséges válaszok fogalmazódtak meg a földönkívüli élettel kapcsolatban:

  • Túlértékeljük az intelligens élet elterjedtségét az Univerzumban
  • Túlbecsüljük bármilyen életforma vágyát arra vonatkozólag, hogy szívesen kommunikálna velünk
  • Az információ, amit keresünk, detektálható, csak olyan formában, hogy mi nem látjuk és nem értjük
  • Az emberek érkeztek elsőként a világegyetembe, tehát mi lennénk az első valaha élt első civilizáció

Forrás: Sciencealert

A figyelmetekbe ajánljuk