égő világít egy kézben sötétben

2020 biztosan bekerül a történelemkönyvekbe katasztrofális eseményei miatt, ám ugyanebben az évben nagyszerű tudományos áttörések is születtek. Mutatjuk, melyek ezek.1. Megtalálták az első ismert földönkívüli fehérjét egy meteoritban

Lehet, hogy van élet rajtunk kívül a galaxisban? Az év elején a tudósok elárulták, hogy megtalálták az első földönkívüli fehérjét, egy, a Földre 30 éve lezuhant meteorit belsejébe zárva.

​2. Elkerültük az atmoszféra káros elváltozásait

Egy új tanulmány feltárta, hogy a híres montreali jegyzőkönyv - az ózonréteget lebontó anyagok termelésének leállításáról szóló 1987-es megállapodás - felelős lehet a bolygónk déli féltekéje körüli légáramlás zavaró változásainak szüneteléséért. Egyes területeken ugyanis helyreállt azóta az ózonréteg.

3. Egy mesterséges intelligencia megoldott egy 50 éves biológiai kihívást

A hónap elején a brit DeepMind mesterséges intelligencia vállalat tudósai bejelentették, hogy egy új MI-rendszer hatékonyan megoldotta a fehérjék szerkezetével és viselkedésével kapcsolatos régóta fennálló tudományos problémát. A módszer a jövőben hatékony lehet betegségek modellezésében, gyógyszerek felfedezésében, ám egészségügyi kutatásokon túlmutató alkalmazásokban is.

​4. A tudósok gyors rádiókitörések segítségével bukkantak rá az univerzum hiányzó anyagára

A sötét anyagon kívül létezik egy olyan, úgynevezett barionos anyagmennyiség az univerzumban, amelynek minden számításunk szerint ott kell lennie, de eddig mégsem volt kimutatható. A tudósok az FRB, azaz az univerzumból érkező ismétlődő rádiójelek forrásának kutatása közben találtak választ a megválaszolatlan kérdésre. Kiderült, hogy egy diffúz gáz jelenléte a magyarázat az univerzumból hiányzó összes normális anyagra.

5. A saját galaxisunkon belül észleltek ismétlődő rádiójeleket a szakemberek

Ez a mérföldkőnek számító észlelés hatalmas és azonnali hatást gyakorolt a titokzatos FRB-k (ún. gyors rádiókitörések) vizsgálatára. A jeleket eddig csak a galaxisunkon kívülről észlelték, ami megnehezítette pontos forrásuk felderítését. Egyelőre annyit tudunk, hogy a kitörések ismétlődnek, ám forrását még nem tudták azonosítani.

​6. A SpaceX és a NASA történelmet írt

2020. május 30-án a SpaceX lett az első olyan magánkézben lévő cég, amely rakétái segítségével az Apollo-11 küldetése óta először szállított amerikai űrhajóval NASA űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Néhány hónappal később biztonságosan hazahozták őket, novemberben pedig elindult egy másik űrhajó is.

7. A NASA megérintett egy aszteroidát, majd mintát gyűjtött róla

Hosszú, több mint 320 millió kilométeres utazás után a NASA OSIRIS-REx űrszondája októberben megérintette a Bennu aszteroidát, ezután mintát gyűjtött felszíni törmelékeiből. Az eszköz 2023-ban térhet vissza a Földre értékes rakományával.

​8. A tudósok megtalálták az első állatot, amelynek nincs szüksége oxigénre a túléléshez

Egy többsejtű állatra bukkantak mitokondriális genom nélkül. Ez azt jelenti, hogy az állat szervezete nem lélegzik. A tény, hogy a Henneguya salminicola nevű lazacparazitának – amely egy medúza-szerű lény – nincs szüksége oxigénre a túléléshez, meglehetősen figyelemre méltó.

9. Egy fizikus olyan matematikai összefüggéseket talált ki, melyek lehetségessé teszik a „paradoxonmentes" időutazást

Germain Tobar, az ausztrál Queenslandi Egyetem fizikus hallgatója azon dolgozott, hogy kiszámolja, hogyan lehetséges az időutazás ellentmondások nélkül. Noha nem született időgép a projektből, számításai azt mutatják, hogy a téridő potenciálisan alkalmazkodhat úgy, hogy a paradoxonok elkerülhetők legyenek.

10. Megkezdődött a koronavírus-fertőzés elleni oltóprogram

A legnagyobb kihívás, amellyel a világ 2020-ban szembesült, a COVID-19 járvány volt. A különböző cégek által fejlesztett oltóanyagok már ezévben átestek a klinikai tesztelés minden szükséges szakaszán. Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, valamint Európa egyes részein pedig el is kezdték beadni a Pfizer/BioNTech gyógyszergyártó cégek közös vakcináját először az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett korosztály részére.

via Sciencealert.com

A figyelmetekbe ajánljuk