Üveg víz jégkockákkal
Fotó: Giorgio Trovato/Unsplash

Megbetegedhetünk az italunkba tett jégkockáktól?

A jégre általában úgy gondolunk, mint egy gyors megoldásra, ami lehűti az italunkat, minket pedig felfrissít. Van azonban pár körülmény, ami miatt érdemes átgondolni, hogy valóban kérjünk-e jeget a poharunkba.


A HuffPost megkérdezett egy élelmiszer-biztonsági szakértőt és vendéglátóipari dolgozót is arról, miért is érdemes elkerülni, hogy jeget rendeljünk az italunkba. Ahol iható a csapvíz, ott gondolhatnánk teljesen fogyasztható lesz a belőle készült jég is. Otthon, kis mennyiségben ez igaz is, azonban nagyüzemben, vendéglátóhelyeken különböző procedúrákon kell átmennie a víznek, hogy jégkockát kaphassunk a legvégén.

Röviden akkor merülnek fel problémák, ha a jégkészítés mechanizmusa nem higiénikus, vagy ha valaki piszkos kézzel nyúl a jéghez. Dr. Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi szakember kifejtette:

A helytelenül kezelt jég a kiszolgálók vagy szakácsok kezéről penészgombát, baktériumokat és vírusokat vehet fel, amelyek betegséget terjesztenek, akárcsak bármely más élelmiszer. A jég a levegőből vagy a tárolóedényből is felvehet mikroorganizmusokat, ha nem megfelelően mossák és tisztítják.

Ez is érdekes lehet számodra: 5 mítosz, amit eddig nem tudtál a szimpla jégről

J\u00e9gkock\u00e1k

Fotó: Jan Antonin Kolar/Unsplash

A repülőgépeken is megfontolandó a jég kikérése. Továbbá a bárok, éttermek, szállodák, kórházak és még az idősek otthonai is gyakran használnak jégkészítő gépeket. Mint a legtöbb gépet, ezeket is rendszeresen tisztítani kell. A szakértő hangsúlyozza:

A jégkészítő gépeket rendszeresen tisztítani és sterilizálni kell. Ha magában a gépben bármilyen potenciális szennyeződés van, az átterjedhet a termelt jégre. Ilyen például a csővezetékekben vagy a szívócsövekben lévő penész és baktériumok.

Tapasztalt vendéglátósok szerint viszont ezek a gépek a konyhai berendezések közül a legritkábban kipucolt eszközök közé tartoznak. A legtöbb helyen elfeledkeznek a tisztításáról.

De tényleg megbetegedhetünk a jégtől?

A jégben lévő penész légúti megbetegedéseket és allergiás reakciókat okozhat. A penész táplálékforrásként is szolgálhat más patogén baktériumok és mikroorganizmusok számára, amelyeken szaporodhatnak.

– véli a szakértő. A kórokozók eltérőek lehetnek, végső sorban ezek a megbetegedések gyakran okozhatnak hányást, hasmenést, gyomorgörcsöket, lázat, hányingert és véres székletet.

Ezt is olvasd el! Ezért nem szabad elrágnod a jeget a fogaiddal

Az elromlott, penészes jégkészítő gépekről és a szennyeződött jégről szóló rémtörténetek ellenére sem kell túlzottan aggódnunk.

Ha azonban extra biztonságban szeretnénk jeges italokat fogyasztani olyan létesítményeket keressünk, ahol érintésmentes adagolók vannak, mivel ezeknek jóval kisebb a más élelmiszerekkel való keresztszennyeződés kockázata.

A figyelmetekbe ajánljuk