Nincs is semmi baj azzal, amikor kísértésbe esel a repülőutak során – főleg nyáron –, hogy rendelj egy koktélt vagy egy frissítő szénsavas üdítőt. Viszont van egy hozzávaló, amit nem biztos, hogy érdemes kérned bele miközben épp 9-10 ezer méter magasan vagy a levegőben: a jégkocka.
A repülőgépek elég ritkán rendelkeznek fedélzeti jégautomatával, a jeget inkább harmadik féltől szállíttatják. Egy 2017-es, az Annals of Microbiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig az előre legyártott jég – finoman szólva – kerülendő.
A kutatás során több, mint 100 helyről származó jégkockát vizsgáltak. Kimutatták, hogy valószínűleg a jéggyárból a poharunkba vezető út során belekerülnek piszkos anyagok. Ilyen állapotban kerülnek aztán a repülőgépek fedélzetére is.
Ez is érdekelhet: 5 mítosz, amit eddig nem tudtál a szimpla jégről
Ne kerüljön jég az italodba, ne igyál kávét, teát vagy forró vizet a repülőn, és ne érints meg semmit a mosdóban a puszta bőröddel. A jeget kanállal teszik egy tálcába és a tálcákat nem tisztítják túl gyakran. A repülőn minden felületet naponta több száz ember érint meg, és nem gyakran fertőtlenítik. Az italkiszolgálás során egyáltalán nincs lehetőségünk kezet mosni sem.
– kommentálta egy magát légiutas-kísérőnek kiadó Reddit-felhasználó 2017-ben.
2023-ra sem változott meg a helyzet e téren.
Sokan felháborodnak, hogy nem tiszta a repülő. Persze, hogy nem tiszta – mert csak ennyi időt hagynak nekünk.
– osztotta megg Verna Montalvo, a Dallas-Fort Worth repülőtér tisztítószemélyzetének vezetője.
Montalvo szerint mind az időhiány, mind a munkaerőhiány hozzájárul ehhez. Azt is elárulta, hogy a személyzetének gyakran kevesebb mint öt perc áll rendelkezésére a repülőgépek tisztítására és ellenőrzésére.
Ezt is olvasd el: Immunerősítés és hámlasztás − az óceánvíz több előnnyel jár, mint gondolnád
Fotó: Shutterstock
Továbbá a repülőgépek fedélzeti vizéről sem szabad megfeledkezni. Egy2019-es amerikai szakértői értékeléssel ellátott tanulmány kimutatta, hogy 11 nagy és 12 regionális légitársaság ivóvize valószínűleg nem biztonságos emberi fogyasztásra.
A kutatásból azt a tanulságot vontam le, hogy ne igyunk a fedélzeten se kávét, se teát. Egyáltalán ne! Illetve én fenn nem mosok kezet. Van törlőkendőm, amit használok.
– nyilatkozta Charles Platkin, a New York-i Hunter College ügyvezető igazgatója.
A szilárd állapoton túl tehát maga a folyékony halmazállapotú víz sem éppen a repülőkön a legtisztább. Viszont akkor mi a megoldás, ha egyszerűen nem bírod ki jég nélkül?
Rendelj egy erős koktélt vagy legalább egy szódát. Mint ahogy a kutatók megállapították:
következetesen csökken a bakteriális kockázat az alkohol, a szénsav, és az olyan antibakteriális összetevők miatt, mint a vodka, a whisky, a Martini, a baracktea, a tonikvíz és a kóla.
forrás: Travelandleisure