Még a cold brew és a kávékoncentrátumok korában sem frissít semmi annyira egy forró nyári délutánon, mint egy kevert kávéfrappé.
Mi a különbség a frappé és a frappuccino között?
A frappé szó a francia frapper igéből származik, ami azt jelenti, hogy megütni. A frappé története Európa egy másik részén gyökerezik. Görögországban az instant kávét cukorral és vízzel felrázzák, majd jégre öntik, hogy habos és frissítő koffeines italt készítsenek belőle.
A Starbucks az 1990-es évek közepén védette le a Frappuccino® kifejezést, miután felvásárolt egy kávézót, amely kevert kávékeveréket szolgált fel. A Starbucks üzletei az egyetlen olyan kávézók, amelyek jogszerűen reklámozhatják ezt az italt a nevével, így várhatóan máshol is találkozhatunk ezzel a kevert itallal frappé felirattal.
Hozzávalók:
- 2 dupla adag hideg eszpresszó, vagy 1/2 csésze hideg instant eszpresszó vagy erős kávé
- 1/4 csésze teljes vagy 2%-os tej
- 2 evőkanál csomagolt világos barna cukor
- 1/4 teáskanál vanília kivonat
- 100g jégkocka (körülbelül 1 csésze)
- tejszínhab a tálaláshoz (nem kötelező)
Hogyan készül a frappé?
Készítsd el és hűtsd le a kávét. Hűtsd le a lefőzött eszpresszót, instant eszpresszót vagy erős kávéfőzőt, amíg nagyon hideg nem lesz.Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe. Add hozzá a tejet, a világos barna cukrot és a vaníliát a turmixgépben, majd töltsd fel jéggel. A jégkockák mérete és alakja eltérő, ezért a legjobb, ha súly alapján mérjük.
Nagyjából 100g jégkocka használata tökéletesen turmixolt italt eredményez, amelyben az íz nem hígul fel. Kezd a turmixolást alacsony fokozaton, majd növeld a sebességet magasra, hogy a jég finomra törjön, és levegő kerüljön az italba, aztán már tálalhatod is! Öntsd a frappét két pohárba, és tetszés szerint tejszínhabbal egészítsd ki.
(Forrás: TheKtchn)