Egy nagy adag jégkocka.

A jég rágása vagy ropogtatása zavarhatja az asztal körül ülőket, de ez egy nyugtató tevékenység, különösen annak, aki szájszárazsággal küzd. A jégkocka rágása azonban rengeteg veszélyt hordoz magában.


A jégkockarágás segíthet a stressz oldásában vagy a relaxációban is. Bizonyos esetekben az emberek azért rágnak jeget, hogy kielégítsék az éhségérzetüket, mert ez utánozhatja az evés érzését anélkül, hogy kalóriát vinnének be. Mások számára viszont ez csak egy egyszerű szokás.

Miért veszélyes?

Bármi legyen is az oka, érdemes leszoknod róla. A jég rágása árt a szájüreged egészségének, és ha nincs szerencséd, akkor végül egy drága fogorvosi beavatkozást kell igénybe venned.

A jég rágása repedésekhez vezethet a zománcban, ami fokozott érzékenységet eredményezhet a forró és hideg ételekkel és italokkal szemben. Ha emiatt eltörik egy fogad, akkor szuvasodhat – lyuk keletkezhet – benne. Ez azért van, mert a baktériumok által termelt savak sokkal könnyebben behatolnak a fog lágyabb rétegébe, a dentinbe, és ott fogszuvasodást okozhatnak.

Amennyiben már van tömésed, koronád vagy furnérod vagy ha fogszabályzót viselsz, akkor a jég rágása különösen veszélyes.

A probléma súlyosságától függően az egyszerű töméstől a gyökérkezelésig – egy komolyabb, érzéstelenítést igénylő beavatkozásig – bármi szükséges lehet.

Hogyan hagyd abba?

Többféleképpen is le lehet szokni erről a rossz szokásról.

  • Olvaszd meg a kockákat a szádban: A jégkockák ropogtatása helyett próbáld meg a szádban tartani őket, és hagyd, hogy megolvadjanak. A kielégítő hűsítő érzés és a felfrissülés tovább tart. Emellett nem károsítja a fogaidat vagy az ínyedet.
  • Hagyj fel a jég fogyasztásával: A jeget akár teljesen kihagyhatod az italodból. Ha nincs a poharadban, nincs kísértés. Amellett, hogy megelőzheted a fogaid károsodását, elkerülheted a baktériumokat is, amelyek lerakódhatnak a jégkockákban.
  • Rágcsálj valami egészségesebbet: Nyers sárgarépa, szeletelt alma vagy más ropogós gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is segíthet. Ezek az ételek kielégíthetik a ropogtatás utáni vágyat, miközben serkentik a nyál áramlását, ami védi a szájhigiéniádat. A rostos anyag segíthet a fogak tisztán tartásában is.

Egyes esetekben a jég rágása vagy ropogtatása a vashiány következménye is lehet, bár ennek az oka nem egyértelmű.

Ha a fentiek közül egyik sem segít abbahagyni a jég rágását, étrendi változtatásokra vagy vaspótlásra lehet szükség. Elképzelhető, hogy orvoshoz kell fordulnod.

Vigyázz a szájhigiéniádra

Fontos, hogy vigyázz a fogaidra, különösen 12 éves korodtól kezdve. A legtöbb ember addigra már elvesztette az összes tejfogát.

A maradandó gyöngyházfehér fogaid életed végéig kitarthatnak, különösen, ha naponta kétszer mosod őket fluoridos fogkrémmel.

Forrás: ScienceAlert

A figyelmetekbe ajánljuk