All-on-4 technológia: stabil fogpótlás költséghatékonyan (x)
Freepik

All-on-4 technológia: stabil fogpótlás költséghatékonyan (x)

A szép és egészséges fogak az énkép apró, de jelentős részei. Sérülésük és elvesztésük esetén esztétikai és egészségügyi szempontból is ugyanannyira fontos a mielőbbi pótlásuk. A hagyományos protézisek mellett, napjainkban már elérhető az all-on-4 technológiával készített fogpótlás is, ami a mai kor egyik legimpozánsabb fogászati szolgáltatása olyan esetekben, amikor nagy kiterjedésű vagy jelentős foghiány áll fenn. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit kell tudni az innovációról.


Miben tér el az all-on-4 a hagyományos fogpótlástól?

Az all-on-4 fogpótlás neve már eleve árulkodik a technológia lényegéről. A beavatkozás során a szakemberek 4 darab beültetett fogimplantátumra helyeznek fel egy teljes fogívet átívelő csavarral rögzített körhidat.

A fogimplantátumok behelyezése bizonyos esetekben a megszokottól eltérően történik; a szélső implantátumokat az anatómiai viszonyok függvényében néha szándékosan döntött helyzetben illesztik be az állcsontba. A sajátos elhelyezés mellett különbségnek számít továbbá az implantátumok mérete is, ami nagyobb lehet, mint a megszokott. Funkcióját tekintve ez azért lényeges, mert így a végeredmény egy tartósabb fogsor lehet.

All-on-4 helyett all-on-6 fogpótlás

Az all-on-4 technológia hátránya, hogy ha az állkapocs csontállománya nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, akkor nem alkalmazható, illetve ha a páciens a későbbiekben akár csak egy implantátumot is elveszít, akkor a fogpótlást sem tudja tovább hordani.

A technológia másik variációja az úgynevezett all-on-6 fogpótlás. Jelentős különbség, hogy ilyenkor kisebb méretű fogimplantátumokat, de nagyobb számban ültetnek be; tehát a fogpótlás felhelyezéséhez a 4 helyett 6 implantátumot használnak. Ezzel a megoldással akár 1-2 implantátum elvesztése esetén is tovább tudja hordani a páciens a fogpótlását.

Egyedi állapotfelmérés, személyre szabott árak

Az all-on-4 vagy all-on-6 technológia alkalmazására nem minden esetben van lehetőség, hiszen az állapotfelmérés alatt sok minden kiderülhet. Gyakran a nem megfelelő szájhigiéné okozta problémák akadályozzák meg ezt a típusú beavatkozást, de van, hogy a páciens kórtörténete miatt kell másik fogpótlási megoldás után nézni.

Egy biztos, hogyha lehetőség nyílik az all-on-4 fogpótlásra, akkor arra fel kell készülni, hogy a beavatkozás ára több tényezőtől függ majd, és mindig személyre szabott. A végösszegbe biztos, hogy beletartozik majd:

Ezen kívül fontos befolyásoló tényező, hogy milyen minőségű, márkájú fogimplantátum és fogpótlás anyag/technológia kerül felhasználásra.

Freepik

Ezt érdemes tudni az eljárás menetéről

Az eljárás 5 lépésben történik, aminek egyaránt része a személyes konzultáció és állapotfelmérés, a tervezési folyamat, a műtéti beavatkozás, végül pedig az ideiglenes és a végleges körhíd elkészítése és felhelyezése.

A műtét során az implantátumok beültetésére kerül sor, ami körülbelül 1 vagy 1,5 órát vesz igénybe. Rutin beavatkozás, helyi érzéstelenítés alatt történik, így gyakorlatilag semmit nem lehet érezni a művi beavatkozás közben.

Ha az implantáció sikeres és jó csontminőség esetén megfelelő stabilitás érhető el, akkor akár azonnal elkészülhet az ideiglenes all-on-4 körhíd fogpótlás, amit az operáció után pár nappal helyeznek fel az orvosok. Pár hét elteltével egy kontrollvizsgálat következik, ami során ha szükséges, még igazítanak a pótláson.

A végleges fogmű akkor kerül fel, amikor az implantátumok már becsontosodtak – ez van, amikor már 3 hónap után bekövetkezik, de némely esetben akár fél évet is várni kell.

All-on-4 és all-on-6 fogpótlással egy életen át

Az innovatív all-on-4 eljárás számos pozitívummal rendelkezik. Óriási előnye, hogy a gyógyulási időszakban az ideiglenes fogpótlásnak köszönhetően nincs szükség kivehető protézis használatára. Emellett ezzel a fogpótlással még nagyobb, előrehaladottabb csontveszteség esetén is nélkülözhető vagy csökkenthető a csontpótlás, így ez a beavatkozás különösen költséghatékony megoldásnak számít.

A speciális technológia pozitívumait még hosszasan lehetne folytatni, de a legfontosabb az all-on-4 fogpótlás esztétikája stabilitása, ami messze felülmúlja a kivehető fogsorét. Továbbá olyannyira korszerű módon készítik, hogy a megfelelő szájhigiénés szokások és a rendszeres fogorvosi látogatások betartása mellett, egy életen át is kitarthat.

Freepik

Minőség mindenek felett

A fogpótlás tartósságához természetesen az implantátum minősége és a tökéletesen elvégzett beavatkozás is nagyban hozzájárul. Épp ezért érdemes olyan rendelőt választani, ahol a fogászati kezelések a legmodernebb implantációs technológiák alkalmazása mellett zajlanak.

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum ebben élen jár; szakorvosai két világszínvonalú svéd, svájci) implantátum gyártó termékeivel dolgoznak. Az Astra Tech SmartFix és a Straumann Pro Arch implantációs megoldások magas színvonaluk, több évtizedes múltjuk, szakmai és tudományos elismertségük mellett örök gyártói garanciával rendelkeznek, ami újabb megnyugvást és biztosítékot jelenthet a páciensek számára.

A figyelmetekbe ajánljuk