lány limonádézik

Ha szeretnéd megtartani a fogaidat, jobb, ha lemondasz erről az italról

Finom, nyáron különösen jól esik; mégsem kedvelik a fogak – szakemberek pedig azt javasolják, hogy mérsékeljük a fogyasztását.

Egy hideg limonádé klasszikusan nyáron kerül elő frissítőként. A kellemes íze mellett a másik nagy előnye, hogy nem kell hozzá más, csak citrom és víz (esetleg egy kevés cukor, bár jobb, ha lemondunk róla). Általában jó nagy adagban is készül, hogy minidig legyen a hűtőben, ha megszomjazik az ember.

Shutterstock

A Vince találta meg a wellandgood.com cikkét, ahol annak jártak utána, hogy a limonádéfogyasztás milyen hatással van a fogakra, mivel a citromsav elég erős sav, és mint a savak általában, igénybe veszi a fogzománcot.

Serkenti a nyáltermelést, frissen tartja a leheletet

A limonádé hidratálja a szervezetet és a szájat is, mivel a magasabb savtartalma fokozza a nyál termelődését. A nyál lemossa a fogakat, elpusztítja a baktériumokat, vagyis természetes „fogkrémként” működik. De szájvízként is hasznos: a rossz szájszagot a baktériumoknak köszönhetjük.

A sav viszont puhítja a fogzománcot

Shutterstock

A savak kioldják az ásványi anyagokat, vagyis „leszedik” a fogzománcot, de még a fogínyt is gyengítik. Hosszútávon ez szuvasodáshoz, a fogak sárgulásához és érzékeny ínyhez vezethet. Egyébként a kávé is hasonlóan roncsolja a fogakat, de a paradicsom és a bor sincs jó hatással rájuk.

Ezért mindegyiket érdemes mértékkel fogyasztani, hogy elkerüljük az idő előtti fogszuvasodást.

Van ellenszer? 

Az eredeti cikkben megszólaltatott szakemberek kiemelik, hogy ezekhez a hatásokhoz nagy mennyiség elfogyasztására van szükség, így aggodalomra csak azoknak van okuk, akik napi több pohárral fogyasztanak limonádét.

A vízzel hígított verzió amúgy sem annyira veszélyes, mintha magában rágcsálnánk egy citromot. Emellett csökkenthető a hatás, ha a limonádé után egy pohár tiszta vízzel még kiöblítjük a szánkat.

A szakemberek viszont az azonnali fogmosást nem javasolják, mivel hagyni kell, hogy dolgozzon egy kicsit limonádé után a nyál a szájban.


A figyelmetekbe ajánljuk