floppy
Shutterstock

2022-ben már ideje volt: Japánban nem használnak többé floppy lemezeket

Eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy illene átállni a felhőalapú tárolási formára.

Furcsa, de a japán kormány még mindig igényt tart arra, hogy egyes ügynökségek CD-ken vagy floppy lemezeken is tárolják az adatokat. Mindez azért is érdekes, mert ezek a tárolási formák már nyilvánvalóan elavultnak számítanak, különösen egy olyan országban, amely a modern technológia egyik úttörője.

A jelenség, úgy tűnik, eddig tartott, mivel az ország újonnan kinevezett digitális ügyekért felelős minisztere megreformálná, és a 21. századba hozná az adattárolási szabályokat – írja a Futurism a Bloomberg alapján.

Az augusztusban kinevezett új miniszter Taro Kono, akit a japán közvélemény szókimondó törvényhozóként jellemez, amire rá is szolgál, hiszen azonnal háborút indított a bürokratikus hatékonyság hiánya és az elavult technológiák használata ellen, beleértve a faxgépek használatát is.

A héten Kono új javaslatot jelentett be, amely lehetővé teszi a kormányzati ügynökségek számára, hogy az adatokat a felhőben tárolják – ami jelentős technológiai előrelépés, tekintettel az elavult tárolók kitartó használatára.

Kono szerint az ország törvényeiben még mindig nagyjából 1900 olyan rendelkezés van, amely előírja, hogy a dolgozóknak floppykon és CD-ken kell tárolniuk az adatokat. Más rendelkezések szerint az adatokat kazettán és MiniDisc-eken kell benyújtani.

Hol lehet manapság egyáltalán floppy lemezt venni?

– tette fel a költői kérdést a miniszter az újságíróknak, hozzátette, azonnal változtatni is fog a szabályokon.

Kono aggodalma nem alaptalan: a hír azután érkezett, hogy a The Mainichi című japán lap tavaly decemberben arról számolt be, hogy a tokiói rendőrség elveszített két floppy lemezt, amelyek 38 állami lakáspályázó fontos adatait tartalmazták.

De a miniszter nem csak a floppy lemezek használatát veszi célkeresztbe: a héten tartott ülésen azt is bejelentette, hogy a jövőben a faxgépek használatát is kivezetné Japánból.


A figyelmetekbe ajánljuk