épület lakás kapszula doboz fehér körablak tokió

Tizenhárom emelet magasra tornyosul az a Tokióban található metabolikus épület, amelyet 1972-ben, Kisho Kurokawa tervei alapján építettek. A magyarul sejtépítészetnek nevezett irányzat legelső kapszulaépülete 140 különálló épületelemet tartalmaz.


A Nakagin nevű építményben 140 kapszula található.

Getty Images /Cazottes Clement

A második világháború után megjelent metabolizmus egy kifejezetten Japánban elterjedt irányzat volt, amelyet az '50-es évekkel kezdődő robbanásszerű népességszaporulat idézett elő. A különálló, aprócska elemek egymásra építése lehetővé tette minél több ember gyors elszállásolását. A Sinbasi városrészben magasló Nakagin nevű kapszulatorony volt az első ilyen épület, amelyet a mai napig használnak lakások és irodák üzemeltetésére.

A kapszulák mindössze 9 négyzetméteresek.

Wikipédia

A toronyház fő szerkezetét két egymáshoz kapcsolódó vasbeton torony alkotja, amelyekből az egyik 11, a másik 13 emelet magas. Ezekhez csatlakoztatták a 140 önálló, előregyártott, mindössze 9 négyzetméteres kapszulát, amelyek mindegyike egy 1,3 méter átmérőjű körablakkal van ellátva.

A kapszulák közül 2012 végére már csak 30 darab volt lakott, a többit irodaként, raktárként használják, vagy épp lakatlanul állnak a mai napig. Bár 2017-ben még hosszú sort kellett kivárni, hogy valaki hozzájusson egy, a környék áraihoz képest kifejezetten kedvező áron elérhető kapszulához, ezek népszerűsége mára olyannyira leromlott, hogy az az épület létét veszélyezteti.

View Slideshow

via Player.hu

A figyelmetekbe ajánljuk