Tizenhárom emelet magasra tornyosul az a Tokióban található metabolikus épület, amelyet 1972-ben, Kisho Kurokawa tervei alapján építettek. A magyarul sejtépítészetnek nevezett irányzat legelső kapszulaépülete 140 különálló épületelemet tartalmaz.


A Nakagin nevű építményben 140 kapszula található.

Getty Images /Cazottes Clement

A második világháború után megjelent metabolizmus egy kifejezetten Japánban elterjedt irányzat volt, amelyet az '50-es évekkel kezdődő robbanásszerű népességszaporulat idézett elő. A különálló, aprócska elemek egymásra építése lehetővé tette minél több ember gyors elszállásolását. A Sinbasi városrészben magasló Nakagin nevű kapszulatorony volt az első ilyen épület, amelyet a mai napig használnak lakások és irodák üzemeltetésére.

A kapszulák mindössze 9 négyzetméteresek.

Wikipédia

A toronyház fő szerkezetét két egymáshoz kapcsolódó vasbeton torony alkotja, amelyekből az egyik 11, a másik 13 emelet magas. Ezekhez csatlakoztatták a 140 önálló, előregyártott, mindössze 9 négyzetméteres kapszulát, amelyek mindegyike egy 1,3 méter átmérőjű körablakkal van ellátva.

A kapszulák közül 2012 végére már csak 30 darab volt lakott, a többit irodaként, raktárként használják, vagy épp lakatlanul állnak a mai napig. Bár 2017-ben még hosszú sort kellett kivárni, hogy valaki hozzájusson egy, a környék áraihoz képest kifejezetten kedvező áron elérhető kapszulához, ezek népszerűsége mára olyannyira leromlott, hogy az az épület létét veszélyezteti.

View Slideshow

via Player.hu

Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk