5+1 bizonyíték, hogy a brutalista építészet lehet jó is!
Villa Islander

5+1 bizonyíték, hogy a brutalista építészet lehet jó is!

A brutalista építészet nem a legkedveltebb stílus a világban. Főleg Magyarországon, ahol a kivitelezők nem sokat törődtek a kreativitással az építkezések során, inkább csak egy hatalmas betonkupacot hagytak maguk mögött. Szerencsére ez nem mindenhol van így. Képek!


A brutalizmus az 1950-es években Angliából indult, és elég könnyű felismerni a nyers, dísztelen és masszív kinézete miatt. A Spaces összeszedett pár nyaralóhelyet, ahol már a kinézettel is foglalkoztak, és jól látszik, hogy nem csak a Magyarországon található csúnyaságok léteznek a világon.

A világvégén: Turks- és Caicos-szigetek

Villa Islander

Mennyire más hatást kelt a hideg, masszív beton, ha kerül egy-egy pálmafa és medence mellé! Alessandro Landi építész és egyben tulajdonosa is a háznak, aki bebizonyította, hogy otthonos külsőt is lehet kölcsönözni a brutalizmusnak.

1850 dollárért már ki is vehetjük magunknak egy éjszakára.

Van Wassenhove ház, Belgium

Juliaan Lampens belga építész 1974-ben fejezte be ezt a szabálytalan alakú brutalista nyaralót. A helyi múzeum megvette az épületet, és elsősorban a programozók számára Airbnb-n keresztül kínálják kiadásra. Egy éjszakára 221 fontért lehet kivenni.

Casa Wabi, Mexikó

boutique homes

Tadao Ando japán építész tervezte ezeket a tengerparti házakat 2016-ban. Lényegében egy 312 méter hosszú betonfal és egy hagyományos nádtetőből állnak. Eredetileg a művészek visszavonulására szánták, de most mindenki előtt megnyitották kapuikat - a bevételeket egy művészeti alapítvány munkájának támogatására fordítják. A kunyhók belső tere szándékosan ritka, hogy nyugalomra ösztönözze a lakókat.

6000 dollárért mi is nyugodtak lehetünk egy éjszakára.

Tolo-ház, Portugália

boutique homes

A nyaraló ötven percre Portótól egy sziklás öbölnél helyezkedik el Cerva környékén. Alvaro Leite Siza építész úgy tervezte a lépcsőzetes építményt, hogy átölelje a zord tájat, és átadja az épület érzését a szabadban. Lépcsők kötik össze a különböző szinteket. A szobákban alig vannak bútorok, festmény egy se, és fehér falak vannak.

Mindez egy hétre 398 euró.

The Edge, Ausztrália 

Luxury Retreats

Ez a Renato D'Ettorre által tervezett villa a Csendes-óceán szélén fekszik, 12 km-re a Sydney-től. Mind az öt szobából élvezhetjük a tengerparti kilátást. A ház belsejében fapadlók és téglavörös cserepek vannak, melyek feldobják a beton mennyezetet és oszlopokat.

2707 fonttól éjszakánként

Solo Peso von Enrichshausen, Spanyolország

The Spaces

Maurizio Pezo és Sofia Von Ellrichshausen tervezők azért hozták létre ezt az helyet, hogy a vendégek tényleg elszakadjanak a mindennapjaiktól. Az épület az egyik természetvédelmi terület közepén található, ami tényleg azt jelenti, hogy az egyedüli szomszédod a vadon. A vendégek fedett teraszok árnyékából élvezhetik a tájat naponta 900 euróért

A figyelmetekbe ajánljuk