A Hold sötét oldaláról is sikerült kőzetmintát gyűjteni
Fotó: Getty Images

A Hold felénk eső oldala

Kínának sikerült: a Hold sötét oldaláról gyűjtöttek be mintákat

Évtizedek óta próbáljuk megismerni a Hold úgynevezett sötét, általunk nem látható oldalát, amiről eddig csak feltételezéseink voltak. Most azonban a kínaiak segítségével végre megtudhatjuk, milyen titkokat rejt a kísérőbolygó ismeretlen felszíne.


Az IFLScience számol be a nem mindennapi hírről, miszerint a kínai holdszonda eljutott a Föld kísérőbolygójának túloldalára, ráadásul különböző kőzetmintákat is sikerült begyűjtenie. A portál emlékeztet, hogy mindezidáig Kína az egyetlen ország, akinek sikerült szondát küldenie a Hold azon részére, amit mi itt a Földön egyáltalán nem láthatunk.

A Csang’o-6 névre hallgató szonda május 3-án indult útnak és június 1-én szállt le a Hold déli pólusán.

Ráadásul a kínaiaknak immár másodjára sikerült a bravúr, vagyis az, hogy a kisérőbolygónk sötét oldalára is eljuttattak egy ember által épített szerkezetet.

Csakhogy most még ennél is tovább mentek, ugyanis nemcsak eljutottak az ismeretlen területre, de kőzetmintákat is sikerült venniük, amiket aztán sikeresen vissza is hoztak a Földre. Nem túlzás azt állítani, hogy ez egy történelmi jelentőségű pillanat, ugyanis ezekkel a mintákkal olyan információkat is begyűjthetünk és megtudhatunk a Hold felszínéről, kialakulásáról és az ottani élet lehetséges jeleiről, amiről eddig csak álmodhattunk.

Ez is érdekelhet! A NASA egy mesterséges csillagot állít Föld körüli pályára

A k\u00ednai holdszonda a becsap\u00f3d\u00e1s ut\u00e1n, rajta a k\u0151zetmint\u00e1kkal

A kínai holszonda a becsapódás után, rajta a kőzetmintákkal

Fotó: Getty Images

Azt már az első adatokból megtudhattuk, hogy a Hold túloldalán magas a negatív ionok száma, ami kifejezetten hasonlatos a földi környezetre.

Ezek a megfigyelések segítenek nekünk jobban megérteni a felszíni környezetet, és iránymutatóként is szolgálnak a Naprendszer más levegőtlen testeinek negatív ionpopulációinak feltárásához

– idézi a portál a vezető kutatót, Martin Wiesert.

Azt az alapvetést a mostani kutatás is megerősíti, hogy a Hold felénk eső és a Hold távolabbi, általunk nem látható oldala teljesen eltér egymástól. Arról, hogy ez miért lehet így, megoszlanak a teóriák. A legnépszerűbb feltételezés az, hogy a Földnek valójában egy időben kettő holdja is volt, amik egyszerűen összeütköztek és így alakult ki az az égitest, amit ma Holdként ismerünk.

A kutatók azt remélik, hogy a mostani kőzetminták többek közt erre az egyelőre tisztázatlan kérdésre is választ adnak majd és segítenek jobban megérteni a bolygót, ami elválaszthatatlanul hozzátartozik a Földhöz.

A figyelmetekbe ajánljuk