Europa, a Jupiter holdja
Fotó: Shutterstock

A NASA szondája szerint valami mozog a Jupiter holdjának jege alatt

Már majdnem két év telt el azóta, hogy a Juno szonda elhaladt az Europa mellett, de a NASA még mindig talál újdonságot a visszaküldött adatokban. Egy új felfedezés szerint nagyon úgy tűnik, hogy valami mozog a jéggel borított hold felszíne alatt, írja az IFLScience.


Az Europaa Naprendszer legsimább égitestje annak köszönhetően, hogy a jeges kérge alatt található hatalmas óceán időnként a felszínre tör, és újrafagy. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt-ott nem találhatók elváltozások a jégpáncélon: a Juno több, 20-50 kilométer széles mélyedést és törésvonalat is észlelt. Ezekről a tudósok úgy gondolják, hogy a „valódi poláris vándorlás” (true polar wander) eredményei.

Valódi poláris vándorlás akkor következik be, ha az Europa jeges burka leválik a sziklás belsejéről. Ez nagy feszültséget eredményez a jégpáncélon, ami kiszámítható törésmintákhoz vezet

– nyilatkozta Dr. Candy Hansen, a Planetary Science Institute munkatársa és a Juno által készített képeket vizsgáló kutatócsapat tagja.

A jelenség a tudósok feltételezése szerint azért fordulhat elő, mert az Europa óceánjának fagyott felszíne más sebességgel forog, mint a hold többi része. Úgy gondolják, hogy a felszín alatti víz mozgása magával rántja a jégpáncélt, ráadásul az óceán áramlatai is befolyásolják a héj mozgását.

Az áramlatokat feltehetően az Europa sziklás magjának melege hajtja. A folyamat során az óceán és a jég közötti kölcsönhatások megnyújthatják vagy összenyomhatják a töréseket, így a jégpáncél földrajza folyamatosan változik.

Úgy tűnik, hogy a valódi poláris vándorlás hatására az Europa felszíni geológiájára sokkal összetettebb, mint azt korábban hittük

– mondta Hansen.

A figyelmetekbe ajánljuk