Egy férfi évek óta újraéli a múlt eseményeit – egy ritka betegség az oka

Egy férfi évek óta újraéli a múlt eseményeit – egy ritka betegség az oka

Egy 80-as éveiben járó férfi különös esetét fedte fel egy friss tanulmány: a beteg évekkel ezelőtt azt kezdte el érezni, hogy az életében történő események újra és újra megismétlődnek, ahogy az 1993-as Idétlen időkig című filmben történt a Bill Murray által alakított karakterrel.

A BMJ Case Reports című folyóiratban megjelent publikáció szerint a férfi kezdetben panaszt tett az e-könyvének gyártójánál is, mert szerinte az folyamatosan ugyanazt az anyagot mutatta, ahogy szerelőhöz is fordult már, mert állítása szerint a televíziója többször ugyanazokat a híreket mutatta.

Akárhová megyek, ugyanazok az emberek állnak az út szélén, ugyanazok az autók vannak mögöttem, ugyanazokkal az emberekkel. Ugyanaz az ember száll ki az autókból, ugyanazokban a ruhákban, ugyanazokkal a táskákkal, ugyanazokat a dolgokat mondják... semmi sem új

– idézi a Live Science a páciens szavait az állapotáról.

A tanulmány szerzői szerin a hátterében az Alzheimer-kór egy ritka komplikációja lehet: az állapot neve emlékezeti konfabulációs déjà vécu, amely esetenként megfigyelhető neurodegeneratív rendellenességben, így Alzheimer-kórban szenvedőknél. A neurodegeneratív betegségeknél a központi idegrendszer sejtjei leállnak, és végül elpusztulnak – a körülmények pedig idővel súlyosbodnak, és még nincs rá gyógymód.

Érdemes kiemelni, hogy a déjà vécu hasonlóan hangzik, mint a déjà vu, ám előbbi múlandó állapot, míg utóbbi tartós.

A betegségben szenvedők gyakran nem is ismerik fel, ami súlyos tévképzetekhez vezethet, ilyen például az események ismétlődésének érzete is – a hamis észlelést az azt alátámasztó hamis bizonyítékok előállításával együtt emlékezeti konfabulációnak nevezik.

Olvasd el ezt is! Idegenkéz és sétáló hullák – a világ legritkább mentális szindrómái

A kutatók ebben az esetben memóriavesztést, impulzív viselkedést és kognitív hanyatlást észleltek. A páciens gyakran mosott össze két, egymástól különálló történetet, és a vizsgálatok több agyi régiójában is alacsony aktivitást mutattak – emellett a páciensnél az Alzheimer-kór több nyomát is felfedezték.

A férfit immunterápiával próbálták kezelni, de nem javult az állapota, és négy évvel az első tünetek után a kognitív teszteken még rosszabb eredményeket ért el – ettől függetlenül még otthon, önellátó módon képes élni.


A figyelmetekbe ajánljuk