Egy furcsa betegség, ami háromból egy embert is érinthet

Egy furcsa betegség, ami háromból egy embert is érinthet

Ha valaki a közeledben szenved, nyűgösködik az idegesítő lehet. Zavaró. Irritáló. Akár gyötrelmes is. De miért?

Egy új, első ízben készült tanulmány szerint a stresszérzés, amelyet mások nyugtalankodásának látványa vált ki, rendkívül gyakori pszichológiai jelenség, amely háromból egy embert is érinthet.

Ezt a furcsa jelenséget, amelyet mizokinéziának neveznek – ami azt jelenti, hogy a „mozdulatok gyűlölete" –, a tudósok eddig kevésbé tanulmányozták, de egy rokon betegség, a mizofónia kutatásában már megfigyelték a tüneteket. A mizofónia egy olyan rendellenesség, amikor az emberek bizonyos ismétlődő hangok hallatán ingerülté válnak.

Például ilyen lehet a szürcsölés, a csámcsogás, a nyelés, a torokköszörülés.


A mizokinézia némileg hasonló, de a kiváltó okok általában inkább vizuálisak, mint hangokkal kapcsolatosak.

A mizokinéziát úgy határozzák meg, mint negatív affektív vagy érzelmi reakciót valaki más apró és ismétlődő mozdulatainak látványára, például ha látjuk, hogy valaki esztelenül rángatja a kezét vagy a lábát"

– magyarázza új tanulmányában a kanadai British Columbia egyetem pszichológia PhD-hallgatója, Sumeet Jaswal.

Meglepő módon a témával kapcsolatos tudományos kutatások hiányoznak. Így a könnyebb megértés érdekében Jawal és kutatótársai elvégezték e betegség első mélyreható tudományos feltárását, melynek során nem volt hiány meglepetésben.


A kutatók egy több mint 4100 résztvevőt érintő kísérlet során mérték fel a mizokinézia gyakoriságát, valamint megfigyelték, hogy milyen hatással vannak a különféle ingerek az emberekre.

Az emberek egyharmada önbevallásuk szerint valamilyen fokú mizokinézia-érzékenységet mutatott mások ismétlődő, nyugtalanító viselkedésére, ahogyan az a mindennapi életükben is tapasztalható. Illetve ezek az eredmények alátámasztják azt a következtetést, hogy ez a fajta érzékenység nem a klinikai populációra korlátozódó jelenség, hanem inkább egy alapvető és eddig kevésbé ismert szociális kihívás, amelyet a szélesebb, általános körökben is sokan osztanak"

– magyarázták a kutatók.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk