mentális betegség illusztráció

Idegenkéz és sétáló hullák – a világ legritkább mentális szindrómái

Jó néhány pszichiátriai rendellenességről, – mint a skizofrénia és a bipoláris zavar – hallunk a szürke hétköznapokban is, de akadnak olyan ritka kórképek is, amelyekkel még rengeteg pszichiáter sem találkozott pályafutása során. Az alábbiakban éppen ezért a pszichiátria által ismert öt legritkább – és legfurcsább – szindrómáját mutatjuk be.


Cotard-szindróma

A Cotard-szindróma, egy depresszióval összefüggő neuropszichiátriai rendellenesség, amely elhiteti az emberekkel, hogy halottak, vagy hiányzik a lelkük, a szerveik, a vérük vagy bizonyos testrészeik. Ez a szindróma általában egy másik pszichiátriai állapot tünete, nem pedig önálló betegség.

Tünetei:
  • Önkárosítási kísérletek,
  • beszédképtelenség,
  • téveszmék arról, hogy valaki haldoklik, halott, vagy már nem létezik,
  • érzéketlenség a fájdalomra,
  • az étkezés megtagadása,
  • súlyos depresszió.

Ez is érdekelhet: Képes a művészet megbetegíteni minket? A Stendhal-szindróma rejtélye

Idegenkéz-szindróma

Az idegenkéz-szindróma az egyik legfurcsább neurológiai rendellenesség. Ilyenkor úgy tűnik, hogy a személy keze önálló akarattal rendelkezik és önállóan cselekszik, a beteg pedig úgy érzi, mintha a végtag nem is hozzá tartozna. A szindrómát először 1908-ban azonosították, de csak az 1970-es évek elején határozták meg egyértelműen. Az elenevezését pedig Joseph Bogen amerikai neurofiziológus alkotta meg, hogy leírja a furcsa, szeszélyes viselkedést, amit időnként bizonyos típusú agyműtétekből való felépülés során lehetett megfigyelni a pácienseknél.

Az idegenkéz-szindrómában szenvedő emberek jellemzően érzékszervi feldolgozási zavarokkal küzdenek, és elhatárolódnak a kezük által végzett tevékenységektől.

Alice Csodaországban-szindróma

Ezt a neurológiai betegséget Todd-szindrómának is nevezik, és általában olyan migrént produkál, amelyek eltorzíthatják az ember testképét, beleértve a fej, a kezek és a lábak méretét. A betegek hallucinációkat is tapasztalhatnak, valamint azt az érzést, hogy az idő lassan vagy gyorsan telik.

Sajnos az AIWS-nek még nincs bizonyítottan hatékony kezelése. A migrén profilaxisból és migrénes diétából álló kezelési terv azonban segíthet.

Capgras-szindróma

A Joseph Capgras után elnevezett ritka pszichotikus kórkép jellemzője, hogy a páciens azt hiszi, családtagjait, barátait dublőrök cserélték fel. A szindróma szkizofréniára és demenciára egyaránt jellemző. A kilencvenes években leírtak egy beteget, aki azt állította, férjét kicserélték, így nem volt hajlandó vele aludni.

Fregoli-szindróma

Leopoldo Fregoli olasz átváltozóművészről elnevezett szindrómában szenvedő embereknek meggyőződése, hogy rokonaikat, ismerőseiket valójában egy átváltozó személy helyettesíti, aki folyamatosan változtatja külsejét. De sokszor úgy érzik, hogy üldözik őket azok, akik „álruhában" vannak.

A Fregoli-szindróma jellemzően más mentális zavarokkal, például bipoláris zavarral, skizofréniával és kényszerbetegséggel együtt fordul elő. Az állapotot az agysérülés és a Parkinson-kór kezelésére szolgáló levodopa gyógyszer alkalmazása is okozhatja.

Egy 2018-as felülvizsgálat szerint világszerte kevesebb mint 50 esetről számoltak be az állapot első leírása óta. Egy újabb tanulmány azonban 1,1 százalékos előfordulási arányról számolt be a stroke-ot követő betegek körében, tehát minden bizonnyal több mint 50 esetről, ennek ellenére még mindig nagyon ritkának számít.

A figyelmetekbe ajánljuk