alien-hand-strangelove_1920x1080 |
Az idegenkéz-szindróma egy ritka, különös betegség.


Az idegenkéz-szindróma (alien hand; szellemkéz; dr. Strangelove-szindróma) egy ritka neurológiai rendellenesség, mely során a beteg egyik keze (általában a bal kéz) vagy nagyon ritkán a lába akarata ellenére cselekszik. Ilyenkor nem az illető irányítja a kezét, a kéz önállóan cselekszik, a cselekvés pedig szándék nélküli.

A betegség okai mögött lehetnek a trauma, tumor, stroke (agyvérzés) is. Rákkal, neurodegeneratív (idegrendszer állapotromlásával kapcsolatos) betegségekkel és aneurizmával is összefüggésbe hozták már.

Az idegenkéz-szindróma emellett kialakulhat olyan agyműtéttől is, amely során a két agyféltekét összekötő kérgestestet (corpus callosum) vágják ketté. Ilyen műtétet végeznek például epilepsziás betegek esetében.

Az agyi képalkotó eljárások azt mutatják, hogy a szindrómában szenvedők agyában a fali lebeny sérül, azon belül pedig a szándékos mozgások kivitelének tervezése.

Az alien hand-ben szenvedők keze úgy mozog, mintha egy másik ember mozgatná. Különböző feladatokat is elvégezhet, tulajdonosa akarata ellenére. Gyakori, hogy a másik kézzel ellentétesen cselekszik, például kigombolja, amit a másik kézzel begomboltunk, vagy becsuk egy fiókot, amit az előbb kinyitottunk.

A kéz nem működik együtt tulajdonosával, a végzett feladatokat pedig kényszeresen, sokszor hibásan hajtja végre. A beteg sokszor úgy éli meg, mintha nem is az övé lenne ez a kéz, ennek ellenére nem tagadja le, hogy hozzá tartozik.

A betegséget nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetek alapján úgy tűnhet, valamilyen mentális problémája, pszichiátriai rendellenessége lehet az egyénnek, holott ezek neurológiai tünetek. Emiatt lehet, hogy nem a megfelelő orvoshoz kerül először.

A betegség egyelőre kezelhetetlen. Az agysérülésen átesettek a rehabilitáció során felgyógyulhatnak belőle, de aki más úton került ebbe az állapotba, nem gyógyulhat meg teljesen. Az állapot kezelhető izomszabályozó terápiákkal, például botulinum toxinnal (Botox) és neuromuszkuláris blokkolókkal. Emellett különböző kognitív terápiás technikák és a tanulási feladatok lehetnek a betegek segítségére.

Végezetül íme néhány érdekes tény a szindrómáról:

  • Először 1909-ben jegyezték fel.
  • Az idegenkéz-szindróma általában a bal vagy a nem domináns kezet érinti.
  • Stanley Kubrick 1964-es filmjének, a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni egyik szereplőjének idegenkéz-szindrómája van. Emiatt nevezik egyesek az idegenkéz-szindrómát Dr. Strangelove szindrómának is.
  • Néhány esetben arról számoltak be, hogy az idegen kéz megpróbálja károsítani az egyént.
  • Vannak, akik nevet adnak idegen kezüknek.

(Forrás: Healthline)

Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk