Benkő László

Hosszan tartó betegség után, 77 éves korában elhunyt Benkő László. Az Omega meghatározó zeneraka volt a hazai beatkorszaknak, a '60-as '70-es évek magyar zenei életének. Ebben a cikkünkben olyan művészeket idézünk, akik személyes élményüket osztották meg a zenészlegenda kapcsán.


Benkő 1962-től az Omega tagja volt, a zenészek között is egy fontos, meghatározó szereplő. Kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor is csatlakozott az együtteshez, ekkor Benkő többféle hangszeren kezdett játszani, furulyán, trombitán, citerán. Később többféle zenei formáció tagja is volt, és rengeteget kísérletezett. Hosszas betegség után, májrákban halt meg.

Néhány zenész meg is emlékezett róla,egy-egy történettel, ezekből idézünk párat.

Benk\u0151 L\u00e1szl\u00f3

Fortepan/Urbán Tamás

Németh Róbertnek, a Heaven Street Seven basszusgitárosának egy tévéinterjú az egyik legkedvesebb emléke Benkőről:

„Benkő László egyszer egy televíziós interjúben elmesélte, hogy amikor az Omega fel akart ülni a korabeli high-tech vonatra, vettek egy csomó kiszolgált szippantóscsövet és abból nyomatták a pszichedelikus füstködöt a színpadra. De a csövek – hiába mosták át őket – iszonyú büdösek maradtak. Ezért az összeset telenyomták fenyőfa illatú illatosítóval. >>Ettől meg olyan volt az egész, mintha egy telefingott fenyőerdőben sétálnánk <<. Fetrengtem, nagyon vicces volt. Nyugodjon békében!"

A Žagar billentyűse, Zságer Balázs 10 évesen járt először Omega koncerten:

"Már kisgyerekként az egyik kedvencem volt az Omega. A csillagok útján című albumukat rongyosra hallgattam, amikor megkaptam az első szintimet, meg is tanultam pár billentyűs betétet róla. Az Égi vándor, a Léna és a Légy erős című dalok voltak a kedvenceim. A '80-as évek elején, olyan 10 évesen aztán eljutottam az első Omega koncertemre a kaposvári sportcsarnokba. Soha nem felejtem el azt a grandiózus színpadi megjelenést, a hangzást és a füstre rajzolt zöld lézert. Természetesen a magát szintetizátorokkal körülvevő Benkő Laci volt a kedvenc. Ő és az Omega voltak nekem az első olyan inspiráció, amelyek igazán a spacehangzás felé tereltek, ami azóta is tart."

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 gitáros vokalistája ezt nyilatkozta:

„Köszönöm neked a közvetlenségedet, segítőkészségedet, ahogy a fiatal kollégákhoz álltál. Egy nagyon jó emberrel lettünk most kevesebbek. Nyugodj békében, Benkő Laci!"

Ha képgalériát szeretnél nézni Benkő Lászlóról, itt teheted meg.

A figyelmetekbe ajánljuk