Benkő László zongorázik

77 éves korában elhunyt a legendás zenész, az Omega egyik alapítója, Benkő László. Bár a magyar rockzene meghatározó alakjának karrierútjáról könyveket lehetne megtölteni, mi most azonban úgy döntöttünk, képgalériával emlékezünk meg a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas billentyűsről.


Benkő még középiskolás diákként kezdett el zenével foglalkozni, rövid ideig tagja volt a a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely gyakorlatilag a legendás Omega egyik elődjének tekinthető. Az együttes fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják, melyben a zenész szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán, majd Presser Gábor 1968-as csatlakozását követően – mivel így két billentyűse lett az Omegának – Benkő furulyán, trombitán és citerán is játszott.

Az Omega tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első, Lexikon címen megjelent első szólóalbuma. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest, 2009-től pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

1980 - Benkő László és Mihály Tamás, mögöttük Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Molnár György

A figyelmetekbe ajánljuk