77 éves korában elhunyt a legendás zenész, az Omega egyik alapítója, Benkő László. Bár a magyar rockzene meghatározó alakjának karrierútjáról könyveket lehetne megtölteni, mi most azonban úgy döntöttünk, képgalériával emlékezünk meg a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas billentyűsről.


Benkő még középiskolás diákként kezdett el zenével foglalkozni, rövid ideig tagja volt a a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely gyakorlatilag a legendás Omega egyik elődjének tekinthető. Az együttes fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják, melyben a zenész szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán, majd Presser Gábor 1968-as csatlakozását követően – mivel így két billentyűse lett az Omegának – Benkő furulyán, trombitán és citerán is játszott.

Az Omega tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első, Lexikon címen megjelent első szólóalbuma. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest, 2009-től pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

1980 - Benkő László és Mihály Tamás, mögöttük Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Molnár György

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk