A legendás zenész 77 éves volt, halálának hírét az együttes Facebook-oldalán tették közzé zenésztársai.


„A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad"

– olvasható a bejegyzésben.

Munkásságát számtalan díjjal elismerték:

  • 1986-ban az Omage együttes tagjaival megosztva Liszt Ferenc-díjat;
  • 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét;
  • 2013-ban szintén az együttes tagjaival megosztva Kossuth-díjat;
  • 2018-ban pedig Fonogram életműdíjat kapott.

Benkő László Szombathelyen született 1943. június 12-én, de tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolásként kezdett zenélni, rövid ideig a Benkó Dixieland Band, majd az Omega elődjének tekinthető Próféta együttes tagja volt.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az első évtizedben Benkő László szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gáborral másik billentyűsük is lett, ő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős). Időnként zongorázott és sokszor énekelt.

Presser távozása után kizárólag billentyűs volt, szintetizátort 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az együttes jelenlegi tagjai közül ő alkotott, játszott legtöbbet önállóan. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. 2013-tól fellépett a Megapolis tribute együttessel. 2017-ben májrákot diagnosztizáltak nála, amelyből kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk