kislány feltartott hüvelykujjakkal, tátott szájjal
Fotó: Shutterstock

A tudósok közel vannak ahhoz, hogy az emberi testet extra végtagokkal egészítsék ki

Vajon az emberi testek robotikus alkatrészekkel való kiegészítése olyasmi, aminek örülhetünk?


Ha a konyhában főzés közben szeretnénk egy plusz kart, hogy a levest megkeverhessük, miközben a zöldségeket aprítjuk, akkor lehetőségünk lehet arra, hogy viseljünk és önállóan irányítsunk egy plusz robotkart

− mondta Tamar Makin, a Cambridge-i Egyetem kognitív idegtudományok professzora.

Ez is érdekelhet: A nyugtalan kar szindróma valóban létezik

Ez a technológia felszabadítja az emberi testben rejlő lehetőségeket, hogy olyan feladatokkal birkózzon meg, amelyek túlságosan ijesztőek a pusztán négy végtagú és húsz ujjal rendelkező ember számára. És hogy mi ennek a legjobb példája?

Egy extra hüvelykujj.

A Dani Clode, a cambridge-i Plasticity Lab kutatója által tervezett „harmadik hüvelykujj" egy ügyes kis 3D-nyomtatott eszköz, amely a jelek szerint bármelyik kéz kiegészítésére használható.

Ha tovább olvasnál: Jegyzeteljünk kézzel, mert ez jót tesz a memóriánknak!

n\u0151i kar

Fotó: Shutterstock

Használhatjuk a brit módi szerint egy finom csésze tea megfogására, felszabadítva ezzel az igazi hüvelykujjat és ujjakat, melyek így egyidejűleg keverik a teát. De sokkal komolyabb lehetőségek is rejlenek benne. Egy sebész például foghatja a saját kameráját, miközben vállműtétet végez, ahelyett, hogy az asszisztense tartaná azt.

Az augmentáció lényege tehát az is, hogy lehetőséget kínáljon azoknak, akiknek extra funkciókra van szükségük, vagy akiknek bizonyos fogyatékosságaik vannak. Ha hiányzik valakinek egy végtagja, ahelyett, hogy megpróbálnák pótolni azt, inkább augmentálják az ép kezet, hogy többet tudjon vele csinálni. A tudósok szerint egy meglévő, funkcionális végtag kiegészítése egyszerűbbnek bizonyulhat, mint egy teljes, hiányzó végtag pótlása.

Ezért ragaszkodott Clode a harmadik hüvelykujj esetében ahhoz, hogy azt a nagylábujjak alatti nyomásérzékelőkkel, vezeték nélkül vezéreljék, ne pedig agyi implantátumokkal. Az irányításnak ez a formája sokkal intuitívabb.

A körülbelül 600 három és 97 év közötti ember 98%-a az első percen belül használni tudta az ujjat, ami azt jelenti, hogy máris tudtak tárgyakat mozgatni az utasításoknak megfelelően.

Egyelőre agyi chippel ez elképzelhetetlen.

Forrás: Futurism

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk